Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Domácí recepty na bělení zubů. Které (ne)fungují?

Chcete vybělit zuby, ale nechcete za zubařem, případně kupovat prostředky na bělení zubů? Nemáte na bělení zubů doma recept? Nebo zkrátka chcete zkusit něco nového? Tak či tak zde pro vás máme několik návodů a receptů, jak můžete zkusit vybělit své zuby doma za použití zcela běžných přísad a ingrediencí.

Základní rozdělení bělení zubů – domácí a ambulantní

Než se pustíme do samotných receptů na bělení zubů, pojďme si nejdříve říci základní rozdělení bělení zubů. Ambulantní bělení zubů probíhá pod dohledem lékaře, probíhají konzultace se zubní hygieničkou atd. Zpravidla se používají poměrně silné bělící prostředky a celá procedura zabere hodinu až dvě. V ordinaci necháte i 10 000 korun a spokojně odcházíte. O zuby se následně musíte starat, abyste nemuseli za pár měsíců na bělení znovu. To je v kostce ambulantní bělení zubů.

Pak zde máme také domácí bělení zubů. To může probíhat pomocí nejrůznějších přípravků či bělících pásků. Pozor, existují také recepty na bělení zubů s použitím ingrediencí, které máte zpravidla doma. Některé recepty mohou alespoň částečně fungovat, s jinými si koledujete o poškození vaší zubní skloviny, odhalení krčků atd. My bychom se v této věci přidrželi osvědčených a dostupných prostředků, jako jsou třeba již zmíněné bělicí pásky, je to bezpečnější a výsledek se zpravidla dostaví rychleji.

Domácí bělení zubů

Bělení zubů kurkumou

Kurkuma je celosvětově velmi oblíbené koření, které pochází z Asie. Již několik tisíc let se používá v léčitelství, dokáže léčit různé zdravotní komplikace a také ji lze využít právě na bělení zubů. Výhodou bělení zubů kurkumou je především fakt, že se nedostavují žádné vedlejší účinky. Vedle bělení zubů má také kurkuma pozitivní vliv při snižování rizika bolesti dásní a snižuje také riziko zánětu dásní. Bělení zubů kurkumou se doporučuje pouze jednou za den. Takové bělení může být také trošku náročnější, především časově. Máme pro vás ale skvělý recept.

Kurkuma jako pasta na zuby

  1. Namočený zubní kartáček vložte do odsypaného prášku kurkumy
  2. Vyčistěte si zuby tak, jako by na kartáčku byla zubní pasta a ne kurkuma
  3. Po vyčištění zubů hned ústa nevyplachujte ale nechte kurkumu pět minut působit
  4. Poté můžete ústa vypláchnout a vyčistit si je běžnou zubní pastou
  5. Může se stát, že druhé čištění bude delší – přeci jen může trvat dostat všechny zrníčka kurkumy pryč.

Bělení zubů kokosovým olejem

Určitě jste na internetu našli spousty článků, které pojednávají o tom, jak je úžasný a skvělý kokosový olej. Dokonce, že kokosový olej dokáže také bělit zuby. V tomto případě vás ale zklameme. Kokosový olej neobsahuje žádné účinné látky, které by pomáhaly při bělení zubů. Přesto ale jednu výhodu pro ústní dutinu mají. Kokosový olej má totiž antibakteriální účinky. Bělení zubů kokosovým olejem je však, bohužel, nesmysl.

Abychom ale kokosový olej tak úplně nezatracovali, můžete využít receptu, kde se kokosový olej smíchá s kurkumou. Ověřený recept je smíchat asi ¼ čajové lžičky prášku z kurkumy a 1/8 čajové lžičky kokosového oleje. Ten by měl být samozřejmě rozpuštěný. Získáte tak směs, která by díky kurkumě měla mít vliv na bělení zubů a díky kokosovému oleji zase antibakteriální účinky.

Bělení zubů aktivním uhlím – černým nebo kokosovým

Aktivní uhlí známe zejména z jiných oblastí zdraví než zrovna jako přípravek na bělení zubů. Dnes je ale běleni zubů černým uhlím doslova hitem internetu. Údajně vám totiž uhlí vybělí zuby, navíc se jedná o 100 % přírodní produkt, takže proč chodit k zubaři nebo používat bělící pásky. Černé uhlí skutečně dokáže z ústní dutiny odstranit některé toxiny nebo dokonce nepříjemný zápach. Jak je to ale s bělením zubů černým uhlím, funguje?

Existuje zde určitý potenciál. Nicméně není dobrý nápad jít si koupit klasické černé uhlí. Jeho použití by poškodilo váš zubní kartáček a výsledek pravděpodobně nebude vůbec uspokojivý. Uhlí má potenciál odstranit pigment z povrchu skloviny. Jeho používání by však mělo být svěřeno odborníkům, kteří ho začleňují do komplexního složení. Výsledkem může být kvalitní bělicí pasta, která vám pomůže a nestojí vás ani zubní kartáček. Jedním z těchto produktů je pasta Crest 3D White Charcoal.

Bělení zubů himalájskou solí

Bělení zubů himalájskou solí využívají také mniši vysoko v horách. Příprava roztoku a samotná aplikace je pak náramně jednoduchá. Postačí, když dáte vařit půl sklenice vody. Jakmile voda začne vařit, necháte ji zchladnout. Můžete dát například vařit vodu do rychlovarné konvice a pak ji nalít do půlky hrnečku. Do takto připravené vody nasypete půl lžičky růžové himalájské soli, to vše pak dokonale rozmícháte.

Do takto připraveného roztoku pak namočíte kartáček a zuby si čistíte jako obvykle. Po dokončení procesu pak vypláchnete ústa zbylým roztokem. Toto se doporučuje ráno, po každém jídle a samozřejmě večer. Někdy se může objevit vyšší citlivost zubů, ta ale sama odezní. Himalájská sůl by pak měla mít pozitivní vliv také na vaše dásně.

Bělení zubů jahody

Bělení zubů jahodami

Pokud se rozhodnete vyzkoušet přírodní bělení zubů, pak jsou jahody ty pravé. Na rozdíl od uhlí, kokosového oleje apod., obsahují jahody skutečně enzym, který může při bělení zubů pomoci. Navíc bělení zubů jahodami je velmi snadné. Postačí, když pár jahod omyjete a následně je rozmačkáte. Takto připravené jahody pak nanesete na zuby a necháte pět minut účinkovat. Pak jahody ze zubů důkladně omyjete a zuby si vyčistíte pomocí zubní pasty. Hotovo. Navíc může tento způsob bělení zubů i chutnat, oproti takové ústní vodě z jablečného octa nebo černému uhlí.

Bělení zubů jablečným octem

Jablečný ocet má mnoho různého využití ve vaší domácnosti, není proto divu, že se někteří rozhodli jej vyzkoušet také pro bělení zubů. Vznikl z toho návod ústní vody pro bělení zubů jablečným octem. Tato domácí ústní voda se sestává z 200 ml vody a 2 lžiček jablečného octa. Postup bělení je následující:

  • 30 vteřin vyplachovat ústa touto domácí ústní vodou
  • Vypláchnout ústa obyčejnou vodou
  • Vyčistit si zuby běžnou zubní pastou

Musíte také dávat pozor na to, abyste jablečného octa do vody nedali moc. Mohl by díky své kyselosti značně poškodit zubní sklovinu. Stejně tak dodržujte 30 vteřin a používejte tuto ústní vodu občas. Zkrátka, bělení zubů jablečným octem může vašim zubům spíše uškodit, když to s ním přeženete.

Bělení zubů jedlou sodou

Bělení zubů pomocí sody je velmi rozšířená babská rada. Však si do Google zadejte „bílé zuby soda bikarbonu“ a uvidíte, jakou tunu výsledků najdete. My vám ale radíme velmi dobře, nedělejte to! Na první pohled se vám sice mohou zdát zuby bělejší. Soda bikarbonu ale dokáže poškodit i zubní sklovinu, díky tomu jsou pak zuby na zachytávání pigmentu náchylnější, mohou být velmi citlivé a celkově to přinese spíše škodu než užitek. Pokud tedy můžete, radíme se při bělení zubů sodě zcela vyhnout.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo