Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Poškozuje pískování zubů zubní sklovinu?

Pískování zubů, pro někoho neznámý až abstraktní pojem, pro jiného zase součást běžné dentální hygieny. Co si pod tímto pojmem představit, jak funguje a co má za úkol? To vše si řekneme v našem článku.

Co je pískování zubů?

Nejdříve si řekneme, že se během pískování nepoužívá písek, ale zpravidla nějaká forma jedlé sody, která je upravena do profesionálních přípravků, jež se pro tuto metodu odstraňování pigmentových skvrn a usazenin používají. Tyto skvrny na zubech zpravidla ulpí díky potravinám a nápojům s vysokým obsahem barviva, nebo také z důvodu zanedbané ústní hygieny. Výhodou je, že se prášek dostane i do těžko dostupných míst, takže se nevzhledné pigmenty odstraní prakticky všude. Během tohoto zákroku by se zubní sklovina neměla žádným způsobem poškodit.

Někdy se pískování označuje jako ekvivalent bělení zubů, což není tak úplně pravda. Pískování probíhá čistě na povrchu skloviny, kterou vyhlazuje a odstraňuje nečistoty, zuby ale vybělit nedokáže. Doporučuje se však před samotným bělením, které by pak mělo být účinnější.

Pískování

Dentální hygiena – pískování

Pískování, stejně jako mnoho jiných úkonů, je součástí dentální hygieny a celý zákrok trvá asi 30 minut. Výhodou je fakt, že se neničí zubní sklovina a nedochází ani k chemickému zatěžování zubů. Navíc dokáže vyčistit také mezizubní prostory. Tento zákrok se nedoporučuje podstoupit v případě, že trpíte zánětem dásní. Za prvé by celá procedura mohla být bolestivá a za druhé by docházelo ke zbytečnému krvácení dásní.

Jak probíhá pískování

Celý proces probíhá tak, že stlačený vzduch je hnán přes nádobku s práškem. Díky tomu dochází ke stržení částeček prášku, které se smíchají s destilovanou vodou. Taková směs pak ve vysoké rychlosti naráží na zubní sklovinu, kde odstraňuje pigmenty, usazeniny a zároveň sklovinu vyhlazuje. Abyste si to dokázali lépe představit, můžete se podívat na video pískování zubů.

Pískování zubů cena a zkušenosti

Určitě vás zajímá, kolik vás celý tento zákrok bude stát. Oproti profesionálnímu bělení u stomatologa vyjde tato procedura levněji. Cena pískování zubů se pohybuje okolo 1 000 korun. Záleží samozřejmě na každé stomatologické klinice, jednotná cena neexistuje. Zkušenosti s pískováním zubů jsou opravdu různé. Pískování by samo o sobě bolet nemělo, je pouze nepříjemné. Přeci jen vám ve vysoké rychlosti dopadají částečky prášku na zuby. Může se stát, že budou také krvácet dásně, což je vedlejším účinkem pískování.

Airflow

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo