Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Jak mít bílé zuby? Tipy a triky, jak dosáhnout bílých zubů

Zářivě bílý úsměv, to je sen mnoha lidí. Jak mít bílé zuby? Jde to v domácím prostředí nebo musím navštívit stomatologa? V tomto článku se podíváme na tipy a triky, jak toho lze dosáhnout a co vše se proto musí udělat.

Žluté zuby kouření

Proč se barví zuby?

Zuby se zpravidla barví díky styku s různými pigmenty, se kterými přicházejí do kontaktu každý den. Není proto divu, že se díky tomu časem zbarví. A kde se vyskytuje hodně barviv? Jednoznačně sem patří káva, červené víno či například kari. Proto byste pro bělejší zuby měli tyto potraviny omezit. O kouření se ani bavit nemusíme, i to má nepříznivé účinky na barvu vašich zubů. Zabarvení je také dáno geneticky, a to odstínem dentinu a tloušťkou zubní skloviny. O tom jsme psali v článku jak probíhá bělení zubů u zubaře.

Bělící pásky

Bělící pásky jsou jedna z možností, jak na bílé zuby. Jedná se o snadný a především efektivní způsob, který vás navíc nestojí přemrštěné částky ani mnoho času. Použití bělících pásků je skutečně jednoduché, stačí je prakticky na zuby nalepit, později je strhnout a pak sledovat výsledky. Celý postup na bělení zubů pomocí bělících pásků můžete přečíst také v našem článku, jak používat bělící pásky na zuby Crest. Jedná se také o relativně levné řešení, zvláště v porovnání s bělením u zubaře.

Bělící pasty

Bělejších zubů můžete dosáhnout také pomocí bělící pasty. Ta skutečně může mít určitý vliv na bělost, respektive na odstín vašich zubů. Rozhodně to ale není recept, jak mít bílé zuby. Nějaký efekt bělící pasty mít budou, určitě se ale nedají srovnat s bělícími pásky. Nepomůže vám ani na kartáček více tlačit. Je to zbytečné. Tlak kartáčku nemá vliv na pigmentaci vašich zubů, a naopak si můžete přivodit krvácení dásní. Což je další nežádoucí efekt, který navíc vaší ústní dutině příliš nepomůže.

Bílé zuby, jak na to?

Existuje samozřejmě celá řada různých receptů, jak mít bělejší zuby. O nich jsme se rozepsali v článku domácí recepty na bělení zubů. Nalézt můžete i další recepty, které klidně pro bělení vyzkoušejte. Jak mít bělejší zuby i bez návštěvy stomatologa?

  • Peroxid vodíku – K vybělení zubů můžete použít také obyčejný peroxid vodíku, který zpravidla naleznete v každé domácí lékárničce. Díky faktu, že není extra koncentrovaný (jedná se o 3% roztok) se nemusíte bát jej použít. Prodává se v lékárnách či drogeriích, takže je velice snadno dostupný. Doporučuje se jej ještě zředit s vodu v poměru 1:1. Před večerním čištěním zubů tak můžete smíchat 2 lžíce peroxidu a 2 lžíce vody. Jednou lžící pak můžete ústa po dobu asi jedné minuty vyplachovat. Po vyplivnutí ústa vypláchněte vodou a vyčistěte si zuby jako obvykle. Využít můžete klidně pasty s bělícím účinkem. Pozor, peroxid nikdy nepolykejte!
  • Napomůže ovoce a zelenina – I běžné ovoce či zelenina vám může napomoci k bělejším zubům. Například jablko nebo mrkev obsahují velké množství vitamínu C. Ten pak pomáhá v boji s bakteriemi, které mohou způsobovat zápach z úst. Dobré bělící účinky mají také jahody, které přímo obsahují enzym, jenž se na bělení podílí. Ústa můžete také vyplachovat šťávou z citronu. Pozor ale, toto doporučujeme maximálně jednou za týden, jinak by mohlo dojít k narušení zubní skloviny a celkové větší citlivosti zubů.
  • Správná dentální hygienaSprávná dentální hygiena sice zuby nevybělí, bude je ale udržovat zdravé, silné a především, po vybělení také bílé. Čistěte si proto zuby dvakrát denně, používejte také zubní nit. Pokud toto celé zkombinujete ještě s ústní vodou, pak bude vaše dentální hygiena prakticky dokonalá. Zapomínat byste ani neměli na pravidelné návštěvy u zubaře.
Bělicí pásek

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo