Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Jak probíhá bělení zubů u zubaře?

Možná jste už přemýšleli nad bělením zubů. Rozhodujete se mezi návštěvou zubaře či bělící procedurou v pohodlí domova? V tomto článku vám zodpovíme časté dotazy kolem bělení zubů u zubaře, podíváme se, kolik stojí bělení zubů a také jak si je můžete vybělit i vy sami doma.

Jaká je přirozená barva zubů?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká je ve skutečnosti přirozená barva zubů? Prototyp ideálního úsměvu jsou dokonale bílé zuby, kterými každého oslníte. Věděli jste ale, že přirozená barva zubů je ve skutečnosti žlutá? Tuto barvu má na svědomí dentin. Ten je přirozeně žlutý. Barva dentinu pak prosvítá skrze zubní sklovinu. Podle toho, jak tlustá a hrubá je vrstva skloviny, prosvítá dentin více či méně. Zuby jsou tak více či méně žluté. Jak člověk stárne, zubní sklovina se postupně obrušuje a tím je dentin vidět více. Žloutnutí zubů je tak přirozenou součástí stárnutí. Ne vždy ale za žlutou barvu může jen genetika, resp. barva dentinu.

Co způsobuje žloutnutí zubů?

Na žloutnutí zubů má velký vliv také naše životospráva. Pokud patříte mezi milovníky čaje, kávy, dobrého červeného vína nebo cigaret, pak se musíte smířit s tím, že zuby budou na žloutnutí mnohem náchylnější. Pigmenty se totiž bohužel neusazují pouze na povrchu zubů, tedy na sklovině, ale jdou až do tvrdých vrstev zubu. I to je jeden z důvodů, proč nejste schopni tyto pigmenty jednoduše vyčistit pomocí zubního kartáčku a pasty. Kromě potravin a nápojů může za žloutnutí zubů také špatná ústní hygiena. Ta se na žloutnutí podepisuje nemalou měrou. Nemusíte se ale ničeho obávat, můžete využít profesionální bělení zubů, které zpravidla probíhá ambulantně. To může být dobrý start pro vybělení zubů.

Žloutnutí zubů

Jak probíhá ambulantní bělení zubů u zubaře?

Ambulantní bělení zubů zpravidla začíná konzultací s lékařem a také zubní hygieničkou. To je důležité zejména proto, že se mohou bělit pouze zuby zdravé. Pokud byste měli kazy či jiné defekty zubů, bělení není možné provést. Další věc, kterou je potřeba si uvědomit, je bezesporu fakt, že ambulantní bělení zubů dokáže vybělit pouze vlastní přirozené zuby. Zubní náhrady, výplně zubů nebo umělé korunky se maximálně dostanou na původní barvu, nedojde ale k jejich vybělení. Je proto možné, že po vybělení zubů bude potřeba vyměnit výplně vašich zubů za nové, světlejší.

Jak tedy samotné ambulantní bělení zubů probíhá? U zubaře se velice často k bělení využívá světlo. Ze všeho nejdříve se zuby opláchnou vodou a vysuší vzduchem. Poté se nanese ochranná vrstva tekutého koferdamu. Ten ochrání okolí zubů, především dásně, před působením peroxidu. Vytvoří totiž jakousi ochrannou bariéru. Na takto připravené zuby se pak následně nanese pomocí štětce bělící gel. Proces bělení je urychlený právě světlem, takže trvá asi 15 minut. Postup nanášení bělícího gelu a působení světla se pak opakuje 3–4krát, a to podle požadovaného odstínu vybělení. Celý proces tak zabere něco mezi jednou až dvěma hodinami. Vše se odvíjí od počtu aplikací bělícího gelu.

Na závěr celého bělení se aplikuje fluoridační přípravek. Ten následně pomáhá regenerovat zubní sklovinu, která může být po bělení citlivá. Stejně tak se doporučuje tyto fluoridační přípravky používat také doma, aby se zamezilo nebo došlo ke snížení citlivosti zubů. K tomu, aby celé bělení nepřišlo vniveč díky pigmentům z potravin, se doporučuje používat doma také bělící pásky.

Jaká je cena bělení zubů u zubaře?

Cena bělení zubů se odvíjí především od použité metody bělení a také velice záleží na tom, kolik aplikací bělícího gelu se během jedné procedury vlastně použije. Dá se ale říci, že cena bělení zubů u zubaře se pohybuje mezi zhruba 5 000 až 10 000 korunami. Cena může být vyšší v případě, že zuby jsou opravdu silně zabarvené.

Jak často je potřeba chodit na bělení zubů k zubaři?

Ve své podstatě se ambulantní bělení zubů opakuje podle potřeby. Nejde totiž o zdravotní zákrok, ale o čistě kosmetickou úpravu. Z tohoto důvodu nelze říci, jak často či jak pravidelně je návštěva zubaře potřebná. Můžete se ale řídit úplně jednoduchou radou. Na bělení zubů u zubaře zajděte, až budou zuby zase zažloutlé. Abyste prodloužili efekt bělení, můžete samozřejmě využít také bělících pásků, které lze pohodlně aplikovat doma.

Bělení u zubaře 2
Bělení u zubaře

Jak si jednoduše a levně vybělit zuby doma?

Jestliže se rozhodnete pro bělení zubů doma, můžete využít volně dostupné prostředky. Možností, jak zuby vybělit doma, je hned několik. Když pomineme nejrůznější babské rady, můžete si zakoupit přípravek, který obsahuje tzv. nosič. Ten si vytvarujete a na něj nanesete bělící gel. Nosič s gelem pak aplikujete na zuby. Tato procedura trvá asi 14 dní. Druhou možností, jak bělit zuby v domácím prostředí jsou bělící pásky. Ty se snadněji aplikují a doba použití je plus mínus stejná. Vždy záleží na tom, jakého výsledku chcete dosáhnout. Pro udržení efektu bílých zubů se pak doporučuje používat zubní pasty s bělícím účinkem. I toto bělení může být efektivní.

Pokud byste si nevěděli rady s tím, jaký bělící přípravek je pro vás lepší, můžete navštívit svého zubaře, který vám jistě poradí. Stejně tak se na něj obraťte v případě, že by se během domácího bělení vyskytly nějaké komplikace.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo