Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Máte citlivé zuby? Poradíme vám, co pomáhá na citlivost zubů

Citlivé zuby jsou jistě nepříjemnou záležitostí. Trápí vás příliš horké či studené potraviny, na džusy se nemůžete ani podívat, aniž by vás při pohledu hned nebrněly zuby? Jak ale můžete proti citlivým zubům bojovat? To si řekneme v našem článku.

Co to jsou citlivé zuby

Citlivé zuby samy o sobě mohou být způsobeny hned několika příčinami. Může se také často jednat o tzv. dentinovou hypersenzitivu. Tou trpí zejména lidé mezi 20.–50. rokem života. Takovou citlivost zubů pak způsobuje obnažený dentin, který není chráněný sklovinou a může za ony nepříjemné pocity a bolest, která je s citlivostí zubů spojována. Dentinovou hypersenzitivu ale musí potvrdit lékař. V případě citlivých zubů tak určitě zajděte za svým zubařem.

Citlivost zubů ale může také souviset s ustupujícími dásněmi, což způsobuje citlivé krčky zubů. Někdy se vyskytuje citlivost zubů také kvůli tvrdému kartáčku či přílišnému tlaku při čištění zubů. Někdy je spojována také s bělením, tato citlivost ale zpravidla vymizí do dvou dnů. Citlivost zubů ale může být způsobena i kazem. I proto se doporučuje návštěva stomatologa, který se o kaz odborně postará.

Co spouští bolest u citlivých zubů?

Bodavou bolest, kterou lidé s citlivými zuby pociťují může vyvolat celá řada podnětů a spouštěčů. Velmi často se tak děje, když například konzumujete horké či studené nápoje. Stejně mohou působit kyselé nebo sladké potraviny, studený vzduch nebo dokonce zcela běžné čištění zubů. Jsou ale i jiné příčiny, některé jsme si vyjmenovali výše. Jedná se především o citlivost zubů po bělící kůře, v rámci zubního kazu nebo také po zákroku zubaře. Tato citlivost zubů ale zpravidla do dvou dnů odezní, v případě zubního kazu odezní po jeho ošetření. Dentinová hypersenzitiva ale jen tak nevymizí, bohužel.

Citlivé zuby

Co pomáhá na citlivé zuby?

Pokud trpíte citlivými zuby, rozhodně je vhodné nejdříve navštívit svého zubaře. Ten by vám měl být schopný poskytnout radu, jak s citlivostí bojovat. Tím, že zvolíte včasnou konzultaci, můžete zabránit zhoršení situace okolo citlivosti zubů. Jestliže by zubař uznal, že se jedná o skutečně pokročilou dentální hypersenzitivu, pak by mohl sáhnout také k zákroku, kdy se pokusí odhalený dentin „obalit“, aby zuby nebyly tak citlivé. Pokud se bude jednat o zvládnutelnou formu, případně o úplně jinou příčinu, doporučí vám zubní pastu, která by měla citlivost snížit. Co na citlivé zuby také pomáhá? Především pravidelná zubní hygiena.

Jak se denně starat o citlivé zuby?

Mezi velmi časté rady patří především čištění zubů kartáčkem a zubní nití. Právě dokonalá hygiena může napomoci k lepšímu zvládnutí citlivosti zubů. Zároveň je ale nečistěte příliš často či agresivně, to by mohlo zase poničit zubní sklovinu a tím pádem by se citlivost zubů zhoršila. Také se radí používat, v tomto článku již několikrát zmiňovanou, pastu pro citlivé zuby.

Čištění zubů 2

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo