Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Bělení zubů doma?! 

Domácí bělení zubů se stalo populárním způsobem, jak prozářit náš úsměv bez nutné návštěvy zubního lékaře. Bez ohledu na to, zda se lidé snaží odstranit skvrny způsobené kávou, čajem, kouřením či pouze přirozeným stárnutím, stále více přistupují k některé z variant domácího bělení. Jde o finančně atraktivní a pohodlně řešení. Mezi jakými metodami si tedy můžete vybírat? Jak jsou účinné? A jaká rizika s sebou domácí bělení přináší? 

Obsah článku:
Proč maté žluté zuby?
Možnosti domácího bělení zubů
Možná úskalí domácího bělení zubů
Vedlejší účinky
Profesionální dohled
Cena bělení u specialisty vs domácího bělení
Udržování výsledků

Proč máte žluté zuby?

Ještě před rozebíráním samotného domácího bělení je dobré zaměřit se na to, kvůli čemu vám zuby zežloutly a proč tedy bělení potřebujete. Pro ty šťastnější to pak můžou být cenné rady, díky kterým si dlouho udrží zářivý úsměv bez jakékoliv metody profesionálního či domácího bělení. Nejde o nic složitého a určitě jste tyto faktory už mnohokrát slyšeli. 

  • Strava  

Nadměrné stravování se potravinami a nápoji s vysokým obsahem barviv může způsobit skvrny na zubech a vést k jejich následnému žloutnutí. Je tak třeba si dát pozor například na červené víno, kávu či čaj. Vyvarujte se také kouření. Zuby můžou vlivem dehtu, a dalších složek v cigaretě zežloutnout. Kouření s sebou pro zuby taktéž přináší vysoké riziko vzniku velkých a nevzhledných povrchových skvrn.   

  • Špatná ústní hygiena 

Nedostatečné čištění zubů a mezizubních prostor může vést k nahromadění zubního plaku, který mimo jiné způsobuje i žloutnutí zubů. 

  • Genetika a stárnutí 

Genetika může hrát roli v přirozené barvě zubů. Někteří lidé mají geneticky danou tenčí sklovinu, a tím pádem i žlutší zuby než jiní. Žloutnutí zubů spolu s přibývajícími roky funguje v podstatě identicky. Rovněž se sklovina ztenčuje a odhaluje žlutý dentin pod ní. 

  • Léky 

Některé léky, například vybrané druhy antibiotik, antipsychotik a léků na vysoký krevní tlak, mohou způsobit žloutnutí zubů jako vedlejší účinek. Žloutnutí zubů může být taktéž způsobeno i různými nemocemi. 

Možnosti domácího bělení zubů

Alternativ, z kterých si může zájemce o domácí bělení vybírat, je opravdu mnoho. Pro některé ani nemusíte do obchodu, ale najdete je jistě i u vás doma. Řeč je především o přírodních metodách bělení, při kterém můžete využít třeba i citronovou kúru. Pro vyšší efektivitu bychom vám ovšem radili sáhnout spíše po některém z prodávaných prostředků přímo určených k domácímu bělení. Který však bude vyhovovat právě vám? Pojďme si ty nejrelevantnější varianty postupně v krátkosti projít. 

Bělící sety

Obsahují více produktů určených pro bělení. Nejčastěji jde o bělící pasty, gely či LED světla. V těch prémiovějších pak můžou být také bělící pera. Výsledky setu by se měly dostavit v řádech několika týdnů.

 

Bělící zubní pasty

Lze je jednoduše používat místo své klasické pasty. Jsou velmi levnou volbou, nejsou však příliš účinné. Slouží především jako podpora dalšího prostředku domácího bělení. Používají se taktéž pro udržení bělícího účinku, a to i po profesionálním vybělení.

Pásky pro bělení

Oblíbený a efektivní způsob domácího bělení. Jde o proužky, které se lepí na zuby a pro jejich vybělení používají gel, u kterého je nejčastější účinnou složkou peroxid vodíku. Výsledky by opět měly být patrné v řádech několika týdnů od začátku kúry.

Přírodní bělení

Jak jsme již nastínili, můžete zvolit i tuhle variantu. Používá se zde například aktivní uhlí, kokosový olej či již zmíněná citronová šťáva. Přírodní metody jsou ovšem výrazně méně účinné než komerční bělící prostředky.

Možná úskalí domácího bělení zubů 

Neopomíjejme taktéž možné nevýhody domácího bělení zubů. Více o metodách a bělení s nimi se dozvíte v tomto článku (hypertext odkaz-předchozí článek). 

Vedlejší účinky

Žádné vážné vedlejší účinky by vás při používání ověřených metod domácího bělení zubů čekat neměly.  Mnoho lidí ovšem pociťuje po použití domácích bělicích produktů zvýšenou citlivost zubů nebo podráždění dásní. Tyto nepříjemné účinky by měly být pouze dočasné. Rozhodně je však na místě dát si při výběru bělícího prostředku pozor na to, aby nebyl pro vaše zuby příliš silný a jeho aplikace se tak nestala velmi nekomfortním, bolestivým zážitkem. Taktéž samozřejmě musíte dbát pokynů k použití a zbytečně se nesnažit kúru násilně uspěchat. U některých méně bezpečných domácích metod, které nevyužívají prodávané bělící prostředky, se ovšem můžete setkat i s rizikem vážného poškození skloviny či dásní.

Profesionální dohled

Když se rozhodnete pro bělení zubů u zubního lékaře, můžete očekávat profesionální dohled a přístup k silnějším bělicím produktům. Výsledky tak mohou být patrné rychleji, a konečný efekt léčebné kúry může být oproti domácímu bělení rozhodně vyšší. Taktéž vám může dentista upravovat procedury individuálně a řešit s vámi jakékoliv případné komplikace. Ty by neměly nastat ani v případě domácího bělení a samozřejmě můžete v průběhu kúry svého dentisty navštívit, stálý monitorovaný dohled spolu s individuálně řízenou léčbou to ovšem nenahradí. 

Cena bělení u specialisty vs domácího bělení 

Bělení u specialisty je samozřejmě výrazně dražší, v mnoha případech dokonce několikanásobně. V České republice se pohybuje průměrně v rozmezí od 6 000 do 10 000 korun. Za tuto částku dostanete komfortní péči, a bezpečné a rychlé vybělení zubů u specialisty. Domácí bělení vás v případě přírodních metod nemusí stát téměř nic, při zvolení komerčně prodávaných výrobků se dostáváme na cenu okolo 2 000 korun. Tato volba je tak výrazně levnější, vyplatí se ovšem i z dalších důvodů. Můžete si zuby vybělit v pohodlí domova bez návštěvy dentisty, který má navíc často velmi dlouhé čekací doby. Domácí bělení taktéž může být i pohodlnější. Jedinými menšími nevýhodami jsou delší doba léčebné kúry a o něco nižší konečný efekt vybělení.  

Udržování výsledků 

Ať už se rozhodnete pro domácí bělení zubů či proceduru u profesionálního dentisty, je důležité si uvědomit, že výsledky nejsou trvalé. K udržení bělejších zubů je potřeba udělat změny v životním stylu, omezit tak například konzumaci potravin s agresivními barvivy, skončit s kouřením a samozřejmě dodržovat svědomitě zásady správné ústní hygieny. U obou variant se také může stát, že bude potřeba bělící účinek postupem času podpořit. V tomto případě vám často i dentisté doporučí některý z komerčních prostředků pro domácí bělení.   

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo