Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Demineralizace zubů – jaké jsou možnosti léčby  

Sklovina zubů je ta nejtvrdší tkáň v lidském těle. Její odolnost je ovšem neustále vystavována náročným zkouškám. A to ať už mechanickým, například při konzumaci tvrdých potravin, či chemickým, za které ovšem taktéž může především naše strava. A právě negativní působení chemických látek může spustit proces, jenž nazýváme demineralizace. 

Obsah článku:
Struktura zubu
Demineralizace a remineralizace
Příčiny demineralizace zubů
Demineralizace zubů léčba – jak na ni
Podpora remineralizace

Struktura zubu  

Ještě předtím, než si řekneme, jaké alternativy má léčba demineralizace, podívejme se na samotnou strukturu zubu. Ta může být složitější a důmyslnější, než by se na první pohled mohlo zdát. 

Každý zub se skládá ze tří hlavních částí: korunky, krčku a kořene. 

  • Korunka – nejvýraznější část zubu, která je vždy vidět a najdeme ji nad/pod dásní. Je pokryta sklovinou, díky čemuž jsou zuby krásně bílé, a zároveň chráněné před poškozením. 
  • Krček zubu –  malá oblast mezi korunkou a kořenem. Obvykle je skryta pod dásní, při specifických stomatologických problémech ovšem může dojít k jejímu nežádoucímu odhalení. 
  • Kořen – pevně ukotvuje zub v kosti čelistí, k čemuž mu pomáhá i tenká vrstva zubního cementu. Může mít různý počet kořenových kanálků, které obsahují nervy a cévy, známé jako pulpa. 

Kromě skloviny zub obsahuje také další dvě klíčové tkáně: dentin a již zmíněnou pulpu. 

  • Dentin (zubovina) je pod sklovinou a tvoří většinu objemu zubu. Je znatelně měkčí než sklovina, ale stále tvrdší než kosti.  
  • Pulpa je měkká tkáň uvnitř zubu, která obsahuje nervy a krevní cévy. Poskytuje zubu výživu a senzorickou funkci.

Nejvýznamnějším minerálem je u všech tkání hydroxyapatit, který tvoří například až 90 % skloviny. A sklovina je díky němu nejtvrdší tkáň v lidském těle. Je však kvůli němu také tak náchylná na působení kyselin.

Demineralizace a remineralizace

Demineralizace a remineralizace jsou dva vzájemně se vyrušující procesy, které jsou pro naše zuby naprosto přirozené a za normálních okolností není léčba demineralizace zubů vůbec potřeba. 

Demineralizace je degenerativní proces, při kterém dochází k narušování zubní skloviny. Její důležité stavební složky jako hydroxyapatit, vápník a fosfát se rozpouštějí a zanechávají tak sklovinu velmi zranitelnou. Tento proces je často způsobován kyselinami a cukry, které konzumujeme v rámci klasického, denního jídelníčku. Pokud demineralizace významně a dlouhodobě převažuje remineralizaci, bude potřebná léčba demineralizace zubů, a také to může vést k zubnímu kazu a řadě dalších zubních problémů.  

Remineralizace – při ní se minerály opět optimálně ukládají zpět do struktury zubu. Jde o přirozený proces, kterému napomáhají především naše sliny. V případě, že je demineralizace a remineralizace v rovnováze, není se o ni třeba nijak zajímat.

Příčiny demineralizace zubů  

Léčba demineralizace zubů bývá nutná především kvůli dnešním stravovacím návykům, které naši sklovinu nikterak nešetří. Hlavním problémem je v tomto ohledu nadměrné pití nápojů, či jezení potravin, v jejichž složení figuruje větší množství kyselin a cukrů. Cukry se v našich ústech metabolizují na kyseliny, což jsou právě ony zmiňované škodlivé látky, které stojí za naleptáváním skloviny našich zubů, a přímo tak způsobují demineralizaci.  Nepodceňujte ani význam dostatečné zubní hygieny, kterou řada lidí stále zanedbává. V boji proti demineralizaci, stejně jako ostatních zubních problémům, jde však o velmi zásadní a klíčovou věc. Vedle vyčištění škodlivých látek vám také vhodná pasta riziko demineralizace sníží, a naopak podpoří remineralizaci. Dbejte ovšem na to, abyste si čistili zuby nejdříve po 30 minutách od konzumace problematických pití či potravin. Musíte nechat zubům čas na dostatečnou remineralizaci. V opačném případě riskujete bolest, dokonce i poškození, zubů.

Demineralizace zubů léčba – jak na ni

V případě prvních stádií demineralizace zubů může stačit pouhé vyvarování se rizikových faktorů, a problém demineralizace tak dále neprohlubovat. V první řadě tedy rozhodně výrazně omezte konzumaci potravin a nápojů s cukry a kyselinami. Když už si je budete chtít dopřát, konzumujte je v rámci nějakého většího jídla. Také je dobré používat k pití sladkých limonád brčko, jelikož tím značně snížíte vliv pití na sklovinu. Optimalizujte taktéž svou ústní hygienu, jejíž zanedbávání vám možná také částečně problém způsobilo. Čistěte si tedy zuby dvakrát denně po dobu dvou minut. Také byste měli zvážit koupi elektrického kartáčku, jelikož si s ním můžete vyčistit zuby výrazně efektivněji než s tím manuálním. I při používání elektrického kartáčku je ovšem taktéž vhodné zařadit do ústní hygieny také mezizubní kartáček či zubní nit.

Taktéž rozhodně navštivte dentistu, který může přijít nejen na demineralizaci ale samozřejmě také na celou paletu dalších stomatologických problémů. Při pokročilé demineralizaci toho ani dentista příliš nezmůže a většinou se jako řešení používá výplň. Pokud se však dá s vaší demineralizací ještě něco dělat, můžou vám pomoci zejména pasty určené pro podporu remineralizace.

Podpora remineralizace

Fluor 

Jednou z nejvýznamnějších látek používaných pro zefektivnění remineralizace je fluor a jeho sloučeniny, fluoridy. Jak jsme si již řekli, hlavní stavební látkou skloviny je hydroxyapatit. Fluoridy se na tuto látku navážou a vytvoří spolu s ní fluoroapatit. Ten je odolnější vůči škodlivým kyselinám a sklovina je tak lépe chráněna proti vlivu demineralizace.  

Fluoridy zlepšují vstřebávání vápníku a fosfátu, čímž efektivně remineralizaci urychlují. Fluoridové ionty a tyto minerály spolu tvoří stabilní komplexy, které se v rozpuštěné formě udržují v našich slinách. To umožňuje minerálům snadno proniknout do poškozených části zubu a přispět zde k opravě skloviny. 

Fluoridy jsou v péči o zdraví zubů velmi důležité, je ovšem také třeba si uvědomit, že “všeho moc škodí” platí i u nich. Nadměrné množství fluoridů může vést k fluoróze, což je stav, při němž se na zubech objeví bílé skvrny či pruhy. Proto je důležité dodržovat doporučené množství fluoridů, ať už se jedná o pitnou vodu, zubní pastu, ústní vody nebo jiné zdroje.

Fluoróza

Hydroxyapatit 

V remineralizačních přípravcích se začal používat také samotný hydroxyapatit. Ten má velmi cennou schopnost pracovat s důležitými minerály, vápníkem a fosfátem, a dle potřeby je uvolňovat či vázat. Při správné slinotvorbě se hydroxyapatit rozpouští a vázané minerály uvolňuje. Ty potom vstupují do zubní skloviny a napomáhají k její další obnově

V pastách a dalších prostředcích najdeme nano-hydroxyapatit. Touto formou hydroxyapatitu jsou velmi malé částice, které jsou schopny proniknout hluboko do mikroskopických trhlin a pórů v zubní sklovině. Jakmile jsou částice nano-hydroxyapatitu na místě, mohou se vázat na vápník a fosfát a podporovat proces remineralizace skloviny. 

Studie ukázaly, že zubní pasty obsahující nano-hydroxyapatit mohou být účinné při remineralizaci i při zvýšení tvrdosti skloviny. Mohou také pomáhat snižovat citlivost zubů, protože zaplňují mikroskopické trhliny v zubní sklovině a chrání nervy v zubech. 

Hydroxyapatit je také důležitý pro udržení rovnováhy pH v ústech. Když je pH v ústech nízké, hydroxyapatit se rozpouští a uvolňuje ionty vápníku a fosfátu, jak jsme si řekli výše. Při nízkém pH je v ústech kyselé prostředí, které tak hydroxyapatit účinně zoptimalizuje, a udělá jej opět neutrálním. To zmírní vliv škodlivých chemických látek vedoucích k potřebě léčby demineralizace zubu. Na druhou stranu, když je pH v ústech vysoké, což znamená, že prostředí je zásadité, absorbuje hydroxyapatit ionty vápníku a fosfátu, což opět pomůže navrátit zdravou rovnováhu minerálů v ústech. 

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo