Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Nejlepší zubní pasta pro vás. Jakou si vybrat?

Výběr zubní pasty nemusí být tak těžký, než by se na první pohled mohlo zdát. Základem je, aby vyhovovala vašim potřebám a požadavkům. Níže se dozvíte i to, z jakých zubních past máte na výběr a na co si dávat pozor. Věděli jste například, že zubní pasta může vaše zuby také vybělit?

Jaké zubní pasty existují?

Obecně můžeme zubní pasty rozdělit na 8 typů:

  1. Bělící
  2. Proti paradontóze
  3. Dětské
  4. Pro citlivé zuby
  5. Pro citlivé dásně
  6. Pro obyčejné čištění
  7. Bez fluoridu
  8. Přírodní

Každá zubní pasta má něco do sebe. Kromě účelu si můžete vybrat také různé příchutě a dokonale ji tak přizpůsobit svým nárokům.

Na co si dávat při výběru pozor?

Jakou zubní pastu používat? Která je pro vás ta nejlepší? V první řadě je třeba si položit otázku, co od zubní pasty očekáváte. Potom je na místě i otázka, zda trpíte nějakým onemocněním ústní dutiny. Krvácejí vám dásně? Máte alergii na fluorid? Máte citlivé zuby? Nebo je máte žluté?

5 tipů pro výběr nejlepší zubní pasty pro vás:

  1. Chcete-li se například zbavit žlutých zubů, vyberte si bělící zubní pastu. Je výjimečná tím, že má vyšší čistící schopnost než obyčejná zubní pasta. Ve složení takové zubní pasty se nacházejí účinné látky, které v některých případech dokáží zuby vybělit až o jeden odstín.

  1. U citlivých zubů se poohlédněte po zubní pastě, která je určena právě pro vás. Cílem je posílit zubní sklovinu a uzavřít dentinové kanálky.
  1. Krvácení dásní je nepříjemný stav. Způsobuje jej zánět, který vznikl v důsledku nahromadění plaku. V tomto případě se zaměřte na zubní pastu proti krvácení a zánětu. Účinné látky stahují dásně a omezí krvácení, zatímco protizánětlivé složky léčí příčinu.
  1. Fluorid bývá nejčastější složkou zubních past. Posiluje zubní sklovinu. Máte-li však alergii na fluorid, je důležité, abyste se mu vyhnuli. Naštěstí na trhu najdete také zubní pasty bez fluoridu.
  1. Vsadili jste na přírodu? I ve vašem případě máte na výběr. Přírodní zubní pasty jsou dnes velmi oblíbené, i když nemají možná takovou schopnost posílit zubní sklovinu, protože neobsahují fluorid. V případě alergie si ale také můžete zvolit tuto alternativu. (Zdroj)

U fluoridu ještě chvíli zůstaneme a řekneme si, jakou má funkci a jaké množství fluoridů by se mělo nacházet v zubní pastě. Fluoridy podporují remineralizaci zubní skloviny a zároveň zuby chrání před vznikem zubního kazu. Množství fluoridů se liší v závislosti na typu zubní pasty. Vysoké hodnoty naleznete například v nejlepších bělících zubních pastách či zubních pastách proti kazům.

  • Dětské zubní pasty pro děti do 3 let – fluoridy do 400 ppm.
  • Dětské zubní pasty pro děti od 4 do 6 let – fluoridy od 500 do 750 ppm.
  • Dětské zubní pasty pro děti od 7 let – fluoridy nad 1 000 ppm.
  • Zubní pasty pro dospělé – fluoridy nad 1 500 ppm.
  • Terapeutické zubní pasty – fluoridy do 2500 ppm. (Zdroj)

Množství fluoridů si hlídejte zejména při výběru zubní pasty pro děti.

Další vlastností zubní pasty je abrazivita. Čím vyšší abrazivita, tím vyšší schopnost čištění a bělení. Ovšem pozor! Vysoce abrazivní zubní pastu nepoužívejte dlouhodobě. Takové zubní pasty obrušují zubní sklovinu, čímž sice odstraní žluté tóny či skvrny, ale při dlouhodobém používání vám ji mohou poškodit. Na zubních pastách hledejte hodnotu RDA. Obecně platí, že:

  • Zubní pasty pro citlivé zuby jsou nízko abrazivní, takže mají hodnotu maximálně 70 RDA.
  • Běžné abrazivní zubní pasty pro každodenní používání mají 70 RDA.
  • Vysoce abrazivní zubní pasty mohou mít hodnotu nad 70 RDA, ty jsou určeny ke krátkodobému používání.
  • Dětské zubní pasty by neměly přesahovat hodnotu 60 RDA.
  • Některé bělící zubní pasty mohou obsahovat až 150 RDA, ale jsou vhodné pouze pro silné a zdravé zuby a používají se pouze za účelem vybělení zubů. (Zdroj)

V neposlední řadě rozhoduje také cena a značka zubní pasty. Speciální zubní pasty, například bělící, zvyknou být o něco dražší, ale častokrát cena odpovídá kvalitě, což značí, že je opravdu účinná. Zde zmíníme například značku Crest s dlouholetými zkušenostmi s vývojem zubních past. Proslavili se nejlepšími bělícími zubními pastami. Konečně, výběr značky zůstává ve vašich rukou a záleží jen na vás, jakou cenu jste ochotni zaplatit.

Nejlepší bělící pasta. Co musí splňovat?

Pokud jsou vaším jediným problémem žluté zuby a toužíte po dokonalém bílém úsměvu, potřebujete bělící zubní pastu. Na prvním místě by měla být účinnost. Jak však zjistíte, jestli opravdu funguje? Přečtěte si například recenze uživatelů. Pokud nějaký produkt ohodnotí kladně více lidí, je vysoká pravděpodobnost, že bude vyhovovat i vám.

Bělící zubní pasty fungují na principu abraziv, které brousí skvrny a plak. Kromě toho mohou obsahovat i peroxid, jedlou sodu či aktivní uhlí. Jedlá soda v kombinaci s peroxidem však spolehlivě odstraní zabarvení zubů. Příkladem takové účinné bělící pasty je opět značka Crest. Kromě peroxidu a jedlé sody obsahuje také poměrně vysokou hodnotu fluoridů, které zuby chrání před kazy a kamenem. Pochází z USA, což svědčí o kvalitě. V USA totiž bělící pasty nejsou nijak regulovány, takže jediný způsob, jak si ověřit bezpečnost, je pečeť ADA (American Dental Association). (Zdroj)

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo