Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Mezizubní kartáčky a dentální nit: Víte o nich všechno?

Ke správné ústní hygieně nepatří pouze vyčištění zubů, občasné použití ústní vody a pravidelné návštěvy u zubaře. Doporučuje se pravidelně používat také mezizubní kartáčky a dentální nitě. V tomto článku si rozebereme, proč a jak správně tyto nástroje používat, abyste měli skutečně krásné zuby a zdravé dásně.

K čemu slouží mezizubní kartáčky a dentální nit?

Mezi zuby nemá běžný kartáček prakticky možnost proniknout. To znamená, že se v tomto místě hromadí plak, v mezizubních prostorech pak naleznou útočiště bakterie a na kazy či záněty dásní je hned zaděláno. Mezizubní kartáček je pomocník k tomu, aby nedocházelo k hromadění plaku a následným zdravotním nesnázím. Pravdou ale je, že ve vybavení mnoha lidí tyto nástroje chybí, což je velká chyba.

Mnoho lidí také zaměňuje kartáček na mezizubní prostor za dentální nit. Respektive si myslí, že stačí pořídit jedno z toho.  To je ale mylná představa, protože mezizubní kartáček se nedostane do těch nejužších míst ve vaší ústní dutině. Na prostor mezi stoličkami tak lze využít mezizubní kartáček, na zbytek je ale potřeba dentální nit. Ta zase není schopná dokonale vyčistit prostor mezi stoličkami. Proto je nesmírně důležité mít oba nástroje zubní hygieny.

Mezizubní kartáčky

Jak si vybrat správné mezizubní kartáčky a dentální nit?

Vedle pravidelného používání je potřeba si také vybrat správně mezizubní kartáček i dentální nit. Jako základní informace by pro vás mělo sloužit to, že existuje více velikostí mezizubního kartáčku. Ta je naprosto zásadní a je třeba vybrat tu, která vám bude skutečně vyhovovat. Určitě je vhodné nejdříve navštívit zubaře nebo dentální hygieničku. Ti vám s výběrem vhodné velikosti rádi poradí. Pak už bude záležet na tom, zda chcete mezizubní kartáček s kompaktní rukojetí nebo s rukojetí prodlouženou.

Nyní si pojďme říct něco o tom, jak vybrat správnou zubní nit. Tyto nitě jsou velmi tenké, takže se vlezou i do velmi úzkých prostor, kde vás dokážou efektivně zbavit zubního plaku. Stejně tak můžete pořídit speciální typy nití, které jsou určené pro můstky a korunky. Na zubní nit proto vsaďte v případě, že máte překřížené zuby nebo právě můstky. Vybrat si můžete klasickou zubní nit nebo Flosspic. Záleží ale prakticky na vašich preferencích. Nelze říct, co je lepší a co horší.

Jak používat mezizubní kartáček a dentální nit?

Není důležité pouze kartáčky a zubní nitě mít a používat je. Velmi důležité je umět je používat! Ne vždy to lidé umí, což vede ke špatné péči o zuby a následným problémům. V této kapitolce si tedy představíme, jak správně používat mezizubní kartáček a jak zubní nit.

Základem je vybrat správnou velikost mezizubního kartáčku. Bez správné velikosti vám bude takový kartáček na nic. Štětinky kartáčku vkládejte do mezizubních prostor. Štětinky se ohnou, nechte je ale v této poloze. Takto se dokážou přizpůsobit vašim mezizubním prostorům. Kartáčkem několikrát projeďte mezizubní prostor. To opakujte u všech zubů. V průběhu čištění kartáček oplachujte a po dokončení čištění jej důkladně umyjte. Nic složitého na používání mezizubního kartáčku není.

Dentální nit

Nyní k tomu, jak používat zubní nit. V každém případě na nit nijak extra netlačte, abyste si nepoškodili dásně. Na jedno čištění odmotejte asi půl metru nitě a konce obmotejte kolem prstů. Nit držte jemně, ale napnutou. Jednoduchými kolébavým pohybem dostaňte nit do mezizubních prostor, jakmile se to povede, obejměte nití zub a jemně nit posouvejte nahoru a dolů po zubu. Podstatné je také vyčistit koncovou část posledního zubu. Ani na používání nitě není nic složitého. Na rozdíl od běžného čištění zubů se nedoporučuje používat zubní nit ani mezizubní kartáček dvakrát denně. Ideální je použít oba tyto nástroje jednou denně, a to zpravidla večer, před spaním. Dokonale tak zbavíte mezizubní prostory zubního plaku a máte jistotu, že máte zuby pořádně vyčištěné.

Co dělat, pokud máte můstek?

I pokud máte můstek, je nesmírně důležité tento můstek důkladně vyčistit. K tomu slouží právě mezizubní kartáčky. O zubní můstek je třeba se starat stejně dobře, jako o pravé zuby. Mezizubní kartáček je skvělým řešením, stejně jako tzv. superfloss, což je speciální zubní nit na můstek, která je uprostřed o něco hrubší, aby můstek dokázala důkladně vyčistit.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo