Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Zubní kaz. Jak vypadá, příznaky a jak jej léčit.

Zubní kaz je nejrozšířenějším onemocněním zubů. Postihuje až 90% populace a nevyhýbá se ani dětem. Podmínky jeho vzniku nejsou nijak náročné, zato jeho odstranění bývá nemalý problém. Je třeba navštívit dentistu a vyřešení potíží může být velmi bolestivé, a s použitím prémiových plomb také finančně náročné.

Jak vzniká zubní kaz a jaké jsou jeho příznaky?

Za všechno může plak. Při nedostatečném odstranění plaku, který je plný bakterií, si můžete pořádně zavařit. Tyto mikroby totiž rozkládají všechny cukry v potravě na kyseliny. Ty následně narušují zubní sklovinu a ke vzniku zubního kazu už máte opravdu blízko. Nejprve objevíte malý povrchový kaz v podobě bílé skvrny, a pokud ihned nezakročíte a nezlepšíte dentální hygienu, přechází kaz dále hlouběji do dentinu.

Prvním příznakem bývá bolest nebo citlivost zubu na studené, teplé či sladké. Při neléčeném zubním kazu dochází k dalším komplikacím. Zánět dřeně, kořene nebo hnisající zánět již patří k pokročilému stádiu kazu. Hrozí až paradentóza a nejhorší stav nastává, pokud se bakterie ze zánětu rozšíří do celého organismu. (Zdroj)

5 faktorů, které zapříčiňují vznik zubního kazu:

Rizikový faktorPopis
CukrPříjem jednoduchých cukrů zvyšuje riziko vzniku zubního kazu
PlakNacházejí se v něm mikroorganismy, které přeměňují cukry na kyseliny
Kvalita zubní tkáněJe podmíněna genetikou, ale měnit se může i vlivem hormonů, například během těhotenství
Dentální hygiena Nedostatečně odstraněný plak způsobuje zubní kaz
Snížený obsah minerálůFluoridy a vápník udržují zdraví zubní skloviny

Jak vypadá zubní kaz?

Začínající zubní kaz je velmi obtížné zpozorovat. Zpočátku vypadá jen jako malá bílá skvrna. Rané stádium bývá bezpříznakové, ale časem přechází do tmavého zbarvení a je patrný i defekt zubní skloviny. Rozsah zubního kazu dokáže určit zubní lékař pomocí RTG vyšetření. Častokrát se totiž stává, že v podstatě malý a „nevinně“ vypadající zubní kaz sahá až do hloubky dentinu, což pouhým okem nemusíte vidět. (Zdroj)

Každé stadium je specifické něčím jiným. Toto jsou 4 stádia zubního kazu:

  1. První stádium: bílá skvrna – Vlivem vyplavování minerálů zubní sklovina ztrácí svou průsvitnost a nabírá barvu bílé křídy. Může se nacházet v mezizubních prostorách, v rýhách i kolem krčků, přičemž v mezizubním prostoru je pro diagnostiku nejvhodnější RTG vyšetření kvůli ztíženému přístupu.
  2. Druhé stádium: kaz dentinu – Dentin je měkčí než sklovina, takže kaz se šíří rychleji. V mezizubním prostoru je kromě bílé skvrny patrná také tmavá barva, která prosvítá skrz sklovinu. V rýhách se projevuje tmavým lemem, který je často měkký.
  3. Třetí stádium: dírka v zubu – Hluboký kaz v zubu způsobuje odlomení skloviny, protože ztratila svůj podklad. V mezizubním prostoru se může zaseknout odlomená sklovina, což znemožňuje jeho efektivní čištění. U krčku je viditelný lem, který vypadá jako mokré dřevo.
  4. Čtvrté stádium: růžová dřeň – V díře je patrná růžová, měkká tkáň, která vypadá jako dáseň. Pokud zub nebolí, je pravděpodobně mrtvý. (Zdroj)

Určitě není vhodné, abyste zubní kaz nechali zajít dál než do prvního stádia.

Mezizubní kaz nepodceňujte

Zubní kaz nejčastěji vzniká na korunkové části zubu, takzvané žvýkací ploše. Může se objevit i pod plombou nebo kolem ní, a také v mezizubních prostorách, přičemž mezizubní kaz bývá nebezpečnější. Důvodem je těžká přístupnost a samozřejmě i viditelnost. To, že něco není v pořádku si uvědomíte až v momentě, kdy pociťujete bolest či citlivost. Tehdy už ale bývá pozdě a je nutné ošetření zubním lékařem.

Dnes již existuje mnoho způsobů, jak důkladně a efektivně vyčistit mezizubní prostory. Můžete si vybrat mezizubní kartáček, zubní nit nebo i ústní sprchu, která do mezizubního prostoru vhání vodu pod silným tlakem, čímž šetrně vyplaví plak a nečistoty. (Zdroj)

Kazy u dětí. Jak jim předejít?

Zubní kaz u dětí není ničím odlišný od kazu u dospělého člověka. Vzniká stejně a má stejné příznaky. Jak však máte předejít jeho tvorbě? Jednoduše dočišťovat. I když si dítě chce čistit zuby samo, je nutná kontrola a dočištění. Zejména v okolí dásní a v mezizubních prostorách.

Názor, že mléčné zoubky nejsou až tak důležité, protože stejně později vypadnou, je nesprávný. Neošetřený kaz u dítěte způsobuje takové problémy jako u dospělých. Přináší s sebou zdravotní rizika a koneckonců může utrpět i psychika dítěte. Ošetření zubního kazu může být bolestivé, zvláště pokud se nachází v pokročilém stadiu, což dítě může dále poznamenat. Strach ze zubaře je to poslední, co byste chtěli u své ratolesti řešit. Takže i u dětí platí, že nejlepším lékem je prevence. Návštěva zubní ambulance je přece jen příjemnější, je-li za účelem preventivní prohlídky a ne ošetření. (Zdroj)

Jak léčit zubní kaz doma? Je to vůbec možné?

V počátečním stádiu, tedy tehdy, když je viditelná jen povrchová změna v podobě skvrny, ještě máte čas zabránit vzniku zubního kazu. Je třeba zvýšit hygienu, fluorizaci a vápník. Tyto složky naleznete také v lepších zubních pastách. Vrtačka není nutná ani tehdy, když se jedná o hlubší poškození zubní skloviny. Zubař má k dispozici koncentrovaný fluorid, ozon nebo laser. Při pokročilém zubním kazu, který zasáhl i dřeň, je nutná výplň. Pokud už není možné ani to, nastává extrakce. Pomocí RTG se zjišťuje také to, jak hluboko se kaz rozšířil a zda náhodou nezasáhl zubní lůžko a kost. V každém případě, léčba zubního kazu patří do rukou odborníka, tedy zubního lékaře. Při bolesti zubů vám dočasně mohou pomoci analgetika, ale nakonec stejně budete muset zubaře navštívit. Doma s tím moc nenaděláte. Čím déle budete čekat, tím hůře. Zubní kaz se bude šířit a způsobí vám další nepříjemnosti. (Zdroj)

Internet je plný rad a receptů, jak léčit zubní kaz doma. Mnohé z nich jsou však přímo nebezpečné. Zmíníme například žvýkání vaječné skořápky, oškrábání kazu ostrými předměty či zesvětlení tmavého zbarvení kazu pomocí peroxidu. Nedělejte to! Sice ne nebezpečný, ale neúčinný způsob domácí léčby je například pití různých čajů a podobně. Je třeba si uvědomit, že zubní tkáň se jen tak sama neobnoví.

Nejlepší je samotná prevence

Zubní kazy nemusíte léčit, pokud žádné nemáte. Správnou prevencí můžete předejít bolestem a vysokým účtům u zubaře. Jak na to?

Slovenská komora zubních lékařů (SKZL) ve spolupráci se světovou Aliancí pro budoucnost bez zubního kazu vytvořila národní doporučení, jak předejít zubnímu kazu. Vychází z doporučení European Association of Dental Public Health a European Association of Pediatric Dentistry. Doporučení je určeno všem zubním lékařům, zubním asistentům, dentálním hygienikům a sestrám.

Zde je 13 nejdůležitějších bodů:

  1. S hygienou začít od prvního prořezaného mléčného zubu.
  2. Čistit zuby s fluoridovanou zubní pastou.
  3. Čistit zuby dvakrát denně.
  4. Čistit zuby důkladně, bez ohledu na čas. Cílem je odstranění plaku ze všech ploch zubu.
  5. Obsah fluoridu v zubní pastě by měl odpovídat věku dítěte.
  6. Zubní pasta by se měla po čištění vyplivnout, ale ústa nevyplachovat. To neplatí pro děti v předškolním věku.
  7. Používat mezizubní kartáčky nebo zubní nit.
  8. Dětem by měli rodiče zuby dočišťovat, a to až do 12 let.
  9. Omezit jídla a nápoje s obsahem cukru.
  10. Po večerním čištění zubů nekonzumovat žádná jídla a nápoje.
  11. Pokud užíváte léky, je vhodné zjistit, zda obsahují cukr a po případě je nahradit alternativou bez cukru.
  12. U dětí existuje možnost pečetění chrupu. Informujte se u svého zubního lékaře.
  13. Absolvovat preventivní prohlídku u zubaře alespoň jednou ročně, děti dvakrát ročně, těhotné ženy dvakrát po dobu trvání těhotenství. (Zdroj)

Rozhodli jste se pro bělení? Nejprve si dejte prohlédnout zuby.

Fakt, že vás zubní kaz omezuje při běžných činnostech, jako např. při jídle, pití či čištění zubů, ani nemusíme připomínat. Kromě toho negativně ovlivňuje váš vzhled zubů jako celku. Víte však, že pokud si chcete vybělit zuby, je zubní kaz také překážkou? Bělení by se mělo provádět pouze na zdravých a dobře ošetřených zubech. Bělení zubů může způsobit dočasnou zvýšenou citlivost zubů, kterou může zubní kaz ještě znásobit. Jak už víte, odstranění zubního kazu byste měli řešit u zubního lékaře, ale bělení zubů už klidně zvládnete i doma. Můžete si zvolit bělící zubní pastu nebo bělící pásky na zuby. Použití obou je velmi jednoduché a efektivní. Pokud se nemůžete rozhodnout, co je pro vás nejvhodnější, poraďte se se svým zubařem, nebo si přečtěte samostatný článek, ve kterém se dozvíte více.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo