Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Bělení zubů doma – jak na to? 

Toužíte po bělostném, oslnivém úsměvu? Nebo chcete vzhled svých zubů prostě jen vylepšit? Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout a nemuset přitom absolvovat jedinou proceduru u dentisty.

Obsah článku:
Jaká je příčina žlutých zubů?
Žluté zuby – problém i u dětí
Způsoby domácího bělení zubů
Sady na bělení zubů
Pasty pro bělení zubů
Bělící pásky
Pudry pro bělení
Cena bělení zubů v ordinaci a doma
Bělení zubů pomocí peroxidu
Bělení zubů přírodou

Jaká je příčina žlutých zubů?

Nelze říct, že by šlo o jednu příčinu, jde spíše o souhru více různých faktorů.

Jedním z hlavních je nadměrná konzumace určitých nápojů a potravin. Zejména jde o kávu, čaj, červené víno a kolové nápoje. Ty obsahují barviva, která se mohou usazovat na povrchu zubů a postupně způsobovat jejich žloutnutí. V tomto ohledu ovlivňuje zuby velmi negativně taktéž kouření.

Dalším faktorem je nedostatečná ústní hygiena. Pokud nečistíme zuby pravidelně, a tím správným způsobem, může se na nich lehce začít hromadit zubní plak, jenž obsahuje nežádoucí bakterie a pigmenty. A ty pak mohou následně způsobovat žloutnutí zubů. 

Stárnutí je také jedním z faktorů, které mohou ke žloutnutí zubů přispívat. Sklovina zubů se postupně časem opotřebovává a odhaluje žlutý dentin, který se nachází pod ní. Tento proces je přirozený a není možné mu zcela zabránit. 

Genetikajako spousta věcí, i žluté zuby mohou být do jisté míry ovlivněné genetikou, kdy někomu skrz sklovinu prosvítá žlutý dentin více, než jsme zvyklí. S přibývajícím věkem navíc mají zuby tendenci hnědnout. 

Různá onemocnění a léky mohou mít taktéž negativní vliv na barvu vašich zubů. Například některá antibiotika, antihistaminika a chemoterapeutika mohou jako vedlejší účinek způsobovat právě jejich žloutnutí. 

Nemůžeme ovlivnit všechny faktory. Naši životosprávu, a především ústní hygienu však zcela určitě. Pravidelné a důkladné čištění zubů je tak pro udržení bílých zubů naprostá nezbytnost.

Žluté zuby – problém i u dětí

Nejčastější příčinou žlutých zubů u dětí je jejich nedostatečná ústní hygiena. Děti by měly být již od útlého věku vedeny k správnému způsobu čištění zubů a jeho pravidelnosti. Pokud ústní hygienu zanedbávají, můžou se i u nich na zubech začít hromadit zubní plak a pigmenty z potravin, což tedy mívá za následek právě žloutnutí zubů. Pravidelné prohlídky u zubaře jsou rovněž důležité, budete tak předcházet skrytým problémům, které byste bez návštěvy dentisty neodhalili.

Vedle špatné ústní hygieny může být stejně jako u dospělých na vině nadměrná konzumace potravin s agresivními barvivy či genetika. Častou příčinou jsou také některá antibiotika. 

Způsoby domácího bělení zubů 

Když už je na preventivní opatření z nějakého důvodu pozdě, je potřeba hledat způsob, jak si zuby co nejefektivněji vybělit. Vedle pochybných domácích receptur či návštěvy zubaře, se nám postupně stále více a více objevují různé alternativní bělící prostředky, které znamenají opravdovou revoluci v domácím bělení. Ty jsou při dodržení pokynů výrobce naprosto bezpečné a vysoce efektivní. Poskytují navíc větší komfort než procedury v ordinaci dentisty. 

Sady na bělení zubů

Najdete v nich více produktů, které se zpravidla vzájemně doplňují. Základní sady obvykle obsahují bělící pastu a bělící gel s formou, která se nasazuje na zuby, aby se gel mohl aplikovat rovnoměrně. Některé sady také navíc zahrnují LED světlo, které se používá k zesílení bělícího účinku. V opravdu prémiových setech pak naleznete dokonce i exkluzivní novinku, bělící pera. Sady na bělení zubů slibují viditelné výsledky v relativně krátkém čase, obvykle během několika týdnů. Je důležité dodržovat pokyny výrobce a nijak se nesnažit postup domácího bělení zubů násilně urychlit.

Pasty pro bělení zubů 

Již dlouho oblíbená volba pro ty, kteří chtějí dosáhnout bělejšího úsměvu bez nutnosti podstupování složitých a finančně náročných procedur. Jednou z hlavních předností bělících past je jejich snadné použití. Umožňují nenásilné a pohodové domácí bělení zubů. Jednoduše si s nimi stačí denně čistit zuby a používat je jako náhradu za klasickou zubní pastu. Bělící pasty obvykle obsahují speciální složky, jako jsou jemně abrazivní částice nebo enzymy, které pomáhají odstraňovat skvrny a zubní plak. Při pravidelném používání pasty mohou být i výsledky domácího bělení po určité době patrné. Je však důležité si uvědomit, že bělící zubní pasty mají omezený účinek, a zejména na hluboké pigmentace či vnitřní barvy zubů nejsou nijak efektivní. Obecně je vhodné je používat spíše pouze jako podporu pro jiný bělící prostředek.  

Bělící pásky

Bělící pásky na zuby jsou v současnosti jeden z nejoblíbenějších a nejefektivnějších způsobů domácího bělení zubů. Pásky obvykle obsahují bělící gel, který je aplikován na tenké proužky. Ty se se pak přilepí na povrch zubů, aby mohl gel účinně působit. Tam je přilepený po určenou dobu, a pak jej manuálně sundáte. I v průběhu aplikace si lze povídat nebo pít vodu. Pásky obsahují aktivní složku, která přímo působí na pigment na zubech a chemickou reakcí jej odstraňuje. Touto složkou bývá většinou peroxid vodíku. Nově se však můžete na trhu setkat také s látkou PAP (kyselinou ftalimidoperoxykapronovou), která je, při zachování stejné efektivity, k zubům výrazně šetrnější. Bělící pásky zaručují taktéž viditelné výsledky velmi brzy, spíše v řádech týdnů než měsíců. Opět je samozřejmě velmi důležité dodržovat uvedené pokyny výrobce. Bělící pásky mohou být účinným základem pro vaše domácí bělení zubů, které dále podpoříte například zmíněnými bělícími pastami.

Pudry pro bělení

Bělící pudry obvykle obsahují jemné prášky, jako je aktivní uhlí, které jsou aplikovány na zuby a jemně se kartáčují. Tyto prášky mají schopnost absorbovat skvrny a povrchový plak, čímž zuby postupně bělí. Pudry představují skvělou alternativu domácího bělení pro ty, kteří preferují přírodní produkty a chtějí získat bělejší úsměv bez použití jakýchkoliv agresivních chemikálií. Jsou ovšem poměrně dost hrubé a nedoporučujeme je tak jako alternativu domácího bělení například v případě, že máte citlivé zuby či zuby s poškozenou sklovinou.

Cena bělení zubů v ordinací a doma

Když přichází na bělení zubů, cena je často důležitým faktorem, který ovlivňuje rozhodnutí mezi profesionálním bělením v ordinaci a domácím bělením. Bělení zubů zkušenými specialisty poskytuje téměř vždy okamžité výsledky. Tato možnost ovšem bývá výrazně finančně náročnější. Pohybuje se u nás průměrně v rozmezí 6 000 – 10 000 Kč. Domácí bělení zubů je tedy cenově dostupnější alternativou, kterou navíc můžete snadno provádět sami. Na trhu existuje široká škála bělících sad a přípravků, které vám v domácím bělení pomohou. Tyto produkty bývají méně finančně náročné, v závislosti na konkrétním prostředku lze počítat s cenou okolo 2 000 korun. Vyžadují však pravidelné používání, a především vaši trpělivost. Je tedy dobré zvážit při výběru obě varianty, jak domácí bělení zubů, tak bělení u specialisty. A po úvaze se na základě vašich osobních preferencí pro jednu z nich rozhodnout.

Bělení zubů pomocí peroxidu

Peroxid vodíku je hlavní složkou mnoha bělících produktů, které slouží k odstranění povrchových skvrn a zesvětlení barvy zubů. Domácí bělení zubů peroxidem může být prováděno různými způsoby, včetně jeho přímé aplikace na zuby. Rozhodně však pro tento způsob nepoužívejte větší koncentraci než 6 %. Příliš časté a nadměrné používání peroxidu vodíku může způsobit citlivost zubů a podráždění dásní. V případě zájmu o domácí bělení tak doporučujeme spíše si pořídit bělící gel či pásky, v kterých jsou účinky peroxidu podpořeny dalšími účinnými složkami. Peroxid vodíku působí tím, že proniká do zubní skloviny a rozkládá pigmenty, které způsobují žloutnutí zubů nebo jejich povrchové skvrny. 

Bělení zubů přírodou

Přírodní způsob domácího bělení zubů se stává stále populárnější alternativou ke komerčním bělícím produktům. Přírodní prostředky nejsou v oblasti domácího bělení nic nového, už dlouho jsme se na ně však dívali spíše s nedůvěrou. Ta byla rozhodně oprávněná, jelikož některé z dřívějších metod mohly mnohdy zuby místo bělení spíše poškodit. S rozmachem domácího bělení obecně si však lidé začali na ty účinnější vzpomínat a nové objevovat. Například domácí bělení s použitím aktivního uhlí, které má schopnost absorbovat nečistoty a pigmenty, se stává stále oblíbenější. Další přírodní variantou je použití citronové šťávy, která se svou kyselostí pomáhá rozpouštět skvrny na zubech. Kokosový olej je taktéž oblíbeným přírodním prostředkem, ten by měl mít detoxikační a bělící účinky. Jeho vliv v tomto ohledu ovšem zatím nebyl prokázán. Přírodní bělení zubů může být pro řadu lidí vhodná varianta. Je však třeba mít na paměti, že pravděpodobně nebude tak účinné jako jeho chemické alternativy. 

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo