Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Demineralizace skloviny – co ji způsobuje, a jak se proti ní bránit 

V současnosti je velkým problémem nedodržování zásad správné ústní hygieny. I když je tomuto tématu věnována čím dál větší pozornost, stále se najde mnoho lidí, kteří při svém hektickém denním režimu ústní hygienu vážně zanedbávají. Problémem bývá nejčastěji četnost čištění zubů, kdy lidé nedodržují doporučení vyčistit si zuby ráno i večer. Dalším častým nešvarem je pak především efektivita čištění, kdy jsou zuby kartáčkem pouze “přejety” a nedostává se jim důkladné 2minutové péče. Všichni lidé, kteří svou ústní hygienu nějakým způsobem zanedbávají, si ovšem zadělávají na nemálo stomatologických problémů. Ústní hygiena však zrovna v případě demineralizace skloviny hlavním faktorem není. Demineralizace skloviny nastává kvůli chemickým látkám, které ji postupně naleptávají a narušují přirozenou strukturu minerálů, které jsou ve sklovině velmi důležité. Tyto látky nalezneme v potravinách a nápojích, jenž denně konzumujeme. Správnou ústní hygienou riziko demineralizace skloviny rozhodně snížíte, proto abyste ho takřka vynulovali však jen pouze ona sama v žádném případě nestačí. Problém demineralizace skloviny rozhodně nepodceňujte, jejím vlivem je zubní sklovina oslabená, což může vést ke vzniku zubního kazu stejně jako celé palety dalších dentálních onemocnění.

Obsah článku:
Kyseliny a cukr v hlavní roli
Slazené nápoje
Viníkem může být i ovoce
Rady v boji proti demineralizací
Další faktory demineralizace skloviny

Kyseliny a cukr v hlavní roli  

Jak jsme již nastínili, hlavním viníkem demineralizace skloviny jsou potraviny a nápoje, které se najdou denně v jídelníčku každého z nás. Kyseliny a cukr jsou oba tak trochu paradoxně hlavními viníky demineralizace. Cukr bývá inicializačním spouštěčem procesu. Ten se v našich ústech rozkládá na kyseliny, které posléze sklovinu naleptávají a jsou tak primární příčinou demineralizace skloviny. V boji proti demineralizaci skloviny je tak omezení konzumace jídel s vysokým obsahem cukru naprosto zásadní.  

Slazené nápoje – nepodceňujte je!

V souvislosti s předchozím odstavcem určitě tento bod pochopíte. Chceme ovšem poukázat i na to, že ve slazených nápojích naleznete vedle cukru také kyseliny, které k procesu demineralizace skloviny přispívají přímo, bez nějaké metabolické reakce. V narušování skloviny jsou tak ještě výrazněji efektivnější.

Viníkem může být i ovoce

Ovoce je velmi důležitou součástí našeho jídelníčku. Najdeme v něm vysoký obsah vitamínů, minerálů či antioxidantů. Některé druhy ovoce obsahují ovšem taktéž cukry a kyseliny, které mohou výrazně přispět k demineralizaci skloviny zubů. Mezi takové druhy můžeme řadit citrusy, jablka, hrušky, ananas či kiwi. Rozhodně to však neznamená, že byste měli ovoce z vaší stravy vyřadit. Jak jsme již řekli, ovoce je pro naše tělo velmi důležité, jen je zkrátka dobré si dát při konzumaci vybraných druhů podobný pozor jako v případě běžných sladkostí či slazeného pití.  

Rady v boji proti demineralizaci

Tato sekce bude shrnovat to, co jsme již vypíchli v těch předchozích, každý z bodů však bude dále rozšířen. Co přesně byste tedy měli k eliminaci rizika demineralizace skloviny dělat   

  • Dodržujte pravidelnou ústní hygienu: Čištění zubů dvakrát denně zubní pastou obsahující fluorid a použití mezizubního kartáčku či zubní niti pomohu odstranit bakterie a potravu, které mohou přispívat k demineralizaci. V tomto ohledu se vám také bude hodit pořízení elektrického kartáčku. Tomuto tématu jsme se obsáhle věnovali v blogu. Jeden z kvalitních modelů, vyznačujících se různými zajímavými specifikami, naleznete i v naší nabídce. Stejně tak množství klinicky testovaných a doporučovaných past. 
  • Omezte konzumaci cukrů a potravin obsahujících vybrané kyseliny: Na základě cukrů se tedy metabolizují kyseliny, které našim zubům dále škodí. Při konzumaci potravin s cukrem a kyselinami je také dobré dbát na tři hlavní zásady. Konzumovat tyto potraviny a nápoje spolu s dalším jídlem, sníst či vypít je naráz a nejméně ještě 30 minut po jejich konzumaci si nečistit zuby. Dodržováním těchto zásad snížíte riziko demineralizace skloviny opravdu značně. Dobrý nápad je také pít slazené nápoje brčkem. 
  • Pijte dostatek vody a jezte potraviny s vápníkem a fosforem: Voda pomáhá neutralizovat kyseliny v ústech a podporuje produkci slin, které přirozeně chrání zuby a bojují proti demineralizaci. Sklovině je taktéž prospěšné mléko či sýr, které obsahují velkou měrou obě výše zmíněné látky. 
  • Navštěvujte pravidelně zubního lékaře: Pravidelné kontroly u zubního lékaře mohou pomoci detekovat příznaky demineralizace dříve, než dojde k nějakým vážnějším problémům.

Další faktory demineralizace skloviny

Ne všechny faktory demineralizace ovšem můžete ovlivnit vy sami. K demineralizaci může přispívat také: 

  • Vrozená tenká a náchylná zubní sklovina 
  • Premenstruační syndrom 
  • Běžné zdravotní potíže jako například vysoký tlak, ledvinové kameny, nespavost, svalové křeče či nervozita 

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo