Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Demineralizace skloviny u dětí – Jak řešit problém nebo ještě lépe, mu efektivně předcházet?  

Demineralizace skloviny je proces při kterém postupně přicházíte o integritu svých zubů, což může vést k různým stomatologickým problémům. Vlivem chemických látek, primárně z naší stravy, je sklovina naleptávána a ztrácí svou dřívější odolnost. Demineralizace se týká jak dospělých, tak i dětí. Lze ji brát také jako předstupeň vzniku zubního kazu. Proces je do určité míry vratný, v případě, že jej ovšem necháte zajít příliš daleko, jsou zuby poškozeny nenávratně. 

Obsah článku:
Je možné u demineralizace zabránit tvorbě zubního kazu?
Vznik demineralizace?
Můžete si všimnout demineralizace skloviny u dětí i vy sami?
Jak demineralizaci skloviny u dětí léčit
Pasty pro remineralizaci
S čím si můžeme demineralizaci skloviny u dětí splést

Je možné u demineralizace zabránit tvorbě zubního kazu?  

Jak jsme již řekli, demineralizace skloviny u dětí, tak jako u dospělých, je prvním krokem k zubnímu kazu. Neznamená to však, že by při demineralizaci již automaticky musel kaz vzniknout. Sklovina má sama o sobě schopnost přirozené remineralizace, při které se minerály, jako jsou vápník a fosfát, znovu vrací do struktury skloviny. Remineralizace může být podpořena stravou bohatou na tyto minerály, ústní hygienou a použitím zubní pasty s fluoridem, který pomáhá posílit zubní sklovinu.

Vznik demineralizace?

Demineralizace skloviny u dětí (ale i u dospělých) vzniká především kvůli nadměrné a pravidelné konzumace nápojů a potravin s vysokým obsahem kyselin a cukru. Kyseliny zuby naleptávají a jsou přímými viníky demineralizace. A z cukrů se zas právě tyhle kyseliny v našich ústech metabolizují. Dalším častým faktorem je zanedbávaná ústní hygiena. Plak se na vzniku nijak nepodílí, ale tyhle škodliviny je rozhodně třeba vyčistit. Vhodně zvolená pasta navíc proces demineralizace skloviny u dětí v počátečním stádiu nejen zastaví, ale sklovinu kromě toho dále posiluje. Svému dítěti ani sobě ovšem nečistěte zuby ještě alespoň 30 minut po snězení potraviny, či vypití nápoje, s kyselinami a cukry. Sklovina je méně odolná a náchylná tak k poškození kartáčkem. 

Můžete si všimnout demineralizace skloviny u dětí i vy sami?

Ano, demineralizace skloviny u dětí si při pravidelné kontrole jejich chrupu můžete všimnout i bez návštěvy zubního lékaře. U dospělých už nemusí být demineralizace tak zřetelná, i když v jejich případě je problémem především nezájem o zdraví svých zubů, případně zamaskování znaků demineralizace u vybělených zubů. Nejvýraznějším průvodním znakem demineralizace bývají totiž bílé skvrny na povrchu zubů. Někdy si můžete všimnout i viditelných defektů ve sklovině, ty ovšem nemusí být pouhým okem vždy identifikovatelné.    

Jak demineralizaci skloviny u dětí léčit

Nejprve si řekněme o tom, jak demineralizaci vůbec předcházet. 

Hlavním viníkem demineralizace skloviny u dětí jsou potraviny a nápoje s vysokým obsahem kyselin a cukrů, které jim zubní sklovinu naleptávají. Je třeba tedy jejich konzumaci omezit, a především zmírnit její dopady na zdraví našich zubů. V tomto ohledu je dobré dodržet trojici zásad. Omezte dítěti, dnes tak oblíbené, celodenní popíjení sladkých limonád. Snažte se co nejvíce dbát na to, aby byla problematická potravina, či nápoj, zkonzumována spolu s dalším větším jídlem. A jak už jsme řekli, vaše dítě by si nemělo po této konzumaci čistit zuby ještě nejméně 30 minut. Dobý nápad, který jistě i vaše dítě ocení, je pití sladkých nápojů brčkem. Vliv těchto nápojů se, nejen v případě demineralizace skloviny u dětí, rozhodně vyplatí nepodceňovat. 

Pro zdraví zubů obecně je samozřejmě naprosto klíčová taktéž správná ústní hygiena. Nejinak je tomu i v případě demineralizace skloviny u dětí. Dospělí by si samozřejmě měli také čistit zuby odpovídajícím způsobem, na své dítě však můžete dohlédnout a zajistit tak, aby bylo čištění co nejefektivnější. Nezapomeňte, že by zuby měly být čištěny důsledně dvakrát denně po dobu dvou minut. Pro správnou hygienu se také hodí dítěti pořídit elektrický zubní kartáček. V našem blogu(hyp.odkaz) jsme se tomuto tématu podrobně věnovali, a zde(hyp.odkaz) najdete i doporučení přímo na ty nejlepší dětské elektrické kartáčky. Kromě základního kartáčku by se i u dětí měly používat také ty mezizubní, za předpokladu, že dítě nemá “mezerovitý” chrup. 

Důležité jsou taktéž prohlídky u dentisty, který samozřejmě může odhalit daleko více problémů než pouze demineralizaci zubní skloviny. Při pokročilé demineralizaci zubu toho ovšem již ani zubní lékař příliš mnoho nezmůže, a většinou se přistupuje k použití výplní.

Pasty pro remineralizaci

V případě méně závažné demineralizace skloviny u děti, je možné stejně jako u dospělých využít remineralizační pastu. Jde o speciálně navržené zubní pasty, které podporují proces obnovy minerálů ve sklovině zubů. Tyto pasty obsahují klíčové účinné složky, jako jsou fluoridy, hydroxyapatit nebo kasein-fosfopeptid- amorfni kalcium-fosfát (CPP-ACP), které podporují proces remineralizace. Řekněme si o třech, které jsou na demineralizaci skloviny u dětí nejčastěji doporučovány. Dejte pozor také na to, že po použití remineralizační pasty byste neměli alespoň 30 minut nic jíst ani pít

Elmex® gellé  

Jak lze vyčíst z názvu, je to spíše gel než pasta. Aplikuje se však takřka identicky. Jako účinnou látku zde nalezneme fluorid. Ten posiluje zubní sklovinu, podporuje remineralizaci, a taktéž pomáhá přímo zabránit vzniku zubního kazu. Je vhodný pro dospělé a děti starší věku 6 let. Je volně prodejný, ale stejně bychom vám doporučili v případě dětí konzultaci s dentistou. Pasta totiž obsahuje přibližně desetinásobek fluoridu než ty na běžné čistění zubů. 

VOCO Remin Pro  

VOCO Remin Pro využívá sílu hned 3 účinných složek. Vedle fluoridu jde o hydroxyapatit a xylitol. Hydroxyapatit napomáhá k obnově struktury skloviny a je také důležitým minerálem pro naše kosti. Xylitol je dobrá volba hned ze 2 důvodů. Pomáhá eliminovat škodlivé bakterie v ústech, a navíc jde o přírodní sladidlo, takže díky němu pasta taktéž příjemněji chutná. I tento výrobek je primárně určen pro dospělé a děti od 6 let, někdy jej ovšem doporučují dentisté i dětem mladším.

GC MI Pasta Plus  

Pasta se dvěma klíčovými složkami fluoridem a Recaldentem (CPP-ACP). Recaldent je bioaktivní komplex odvozený z mléčného proteinu kaseinu. Je schopen udržovat vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v ústní dutině, čímž efektivně napomáhá remineralizaci zubů a posiluje zubní sklovinu. Pasta je opět určena pro dospělé a děti od 6 let.

S čím si můžeme demineralizaci skloviny u dětí splést?

Bílé skvrny a další průvodní znaky vždy nemusí znamenat demineralizaci skloviny. Příčinou také mohou být: 

Fluoróza 

Vznikne obvykle, když jsou zuby vystaveny příliš velkému množství fluoridu v průběhu jejich vývoje, obvykle v raném dětství. Projevy fluorózy mohou zahrnovat podobné bílé skvrny, ale i pruhy nebo dokonce tmavé skvrny na zubech. Ve vážných případech může fluoróza narušit strukturu zubů. Primárně jde ovšem o estetický problém, jenž funkci chrupu nijak neovlivňuje. 

MIH (Molar Incisor Hypomineralization)  

Stav, při kterém nedochází k dostatečné mineralizaci skloviny u prvních stálých zadních zubů a někdy i u řezáků. Projevuje se taktéž formou bílých, krémových, žlutých nebo hnědých skvrn na zubech. Dítě vlivem něj může mít zuby přecitlivělé a bolavé.

 

HSPM (Hypomineralized Second Primary Molars)  

Podobný stav jako MIH, ale postihuje druhé mléčné zadní zuby. Tak jako demineralizace skloviny u dětí, také MIH, i HSPM se vyznačují převážně bílými skvrny na zubech. Stejně jako u MIH, mohou být i skvrny u HSPM barevné. Také kvůli tomuto problému si může dítě stěžovat na přecitlivělost zubů či jejich bolest. 

Dehydratace zubů 

V případě, že je tvorba slin nedostatečná, mohou být zuby dehydratované a jejich vzhled pak může taktéž se svými charakteristickými bílými skvrnami připomínat stav demineralizace skloviny u dětí. 

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo