Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Jaký je rozdíl mezi sonickým a elektrickým kartáčkem? 

Jde o otázku, se kterou se rozhodně nesetkáváme poprvé. Odpověď na ni je poměrně jednoduchá. Sonické kartáčky jsou jedním z typů elektrických kartáčků. A otázka, na kterou lidé ve skutečnosti chtějí znát odpověď, je správně, “Jaký je rozdíl mezi sonickým a oscilo-rotačním kartáčkem?” Pojďme tuto otázku tedy zodpovědět a pokusit se také přijít na to, proč je tak moc častá. Sonické i rotační modely jsou s velkou převahou nejrozšířenější typy elektrických kartáčků a oba nabízejí oproti těm manuálním řadu praktických výhod. Nejzásadnějším rozdílem je princip čistící technologie.    

Obsah článku:
Rotační
Sonický
Manuální
Pro jaký elektrický kartáček bych se měl rozhodnout?

Rotační

Jinak také nazývány “oscilačně-rotační”. Jsou zažitým typem elektrických kartáčků, a pokud lidé přečtou deklamovanou otázku, “Jaký je rozdíl mezi sonickým a elektrickým kartáčkem?”, většina si je dokáže vybavit pod pojmem “elektrické kartáčky” ihned, kdežto sonické kartáčky jsou pro ně něco zcela nového. Rotační modely pracují na principu krouživého pohybu, hlavice elektrického kartáčku se tak rychle otáčí z jedné strany na druhou. Frekvence kmitu (otočení) hlavice se většinou pohybuje v řádech tisíců za minutu. Rotační kartáčky velmi účinně odstraňují plak a odolné skvrny z povrchu zubů. Daní za to je poměrně nešetrné čištění, které může být nekomfortní a nepohodlné. Při výběru správné čistící hlavy se však ani tohoto typu nemusíte nijak zvlášť obávat, jen si opravdu dejte pozor na to, abyste vybrali tu nejvhodnější. 

Sonický 

  V současnosti nejoblíbenější elektrické kartáčky, které neochvějně kralují tomuto trhu. Je zde využit unikátní princip založený na vysokofrekvenčních vibracích. Tento princip se od rotačního tak moc liší, že sonické kartáčky lidé vnímají jako jiný druh a mohou se tak nesprávně zeptat “Jaký je rozdíl mezi sonickým a elektrickým kartáčkem?” Vysokofrekvenční vibrace pomocí rozkmitání pasty a vody na kartáčku vytváří mikrobublinky a ty pak mohou proniknout i do těch nejužších mezizubních prostor. Frekvence kmitu je zde v řádech desetitisíců otáček za minutu. Sonická technologie navíc jemně masíruje dásně, čímž podporuje jejich optimální prokrvení. Jediný zápor tak může být méně efektivní odstraňování odolných skvrn na povrchu zubů.

 

Manuální

Zůstat u čištění zubů manuálním kartáčkem je samozřejmě také varianta. Jde ovšem o nejméně efektivní způsob. Běžný kartáček s pastou se do mnoha míst nemá šanci dostat, a i když se budete snažit čistit si zuby seberychleji, nedosáhnete ani na zlomek kmitů elektrických kartáčků. Toto příliš rychlé ruční čištění navíc může zubům spíše uškodit a narušit jejich zubní sklovinu či podráždit dásně. A i při normálním čištění je velká pravděpodobnost, že na zubní kartáček příliš tlačíte a vaše zuby tak rovněž trpí. 

Pro jaký elektrický kartáček bych se měl rozhodnout?

V případě, že se nám podařilo vás dostatečně vystrašit, je tedy čas si nějaký ten elektrický kartáček vybrat. Jak tedy postupovat? 

Alfa a omega výběru je samozřejmě typ elektrického kartáčku. Obecně se přikláníme spíše k volbě sonického modelu. Na druhou stranu jsou rotační modely levnější a mají větší výběr čistících hlavic. Záleží na vašich preferencích, dle recenzí některých lidí se jim čistí lépe s rotačním kartáčkem s vhodně zvolenou hlavicí než se sonickým typem.

Dalším důležitým parametrem je funkční výbava modelu. V té hrají velkou roli možná nastavení kartáčku. Elektrický kartáček totiž nemusí fungovat pouze v jednom režimu, může jich dokonce nabízet hned několik, tak aby přesně vyhovoval všem vašim potřebám. Pokud tedy trpíte citlivými zuby, přijde vám vhod režim citlivého čištění, který se vám o ně šetrně postará. Některé modely jsou také připraveny vám pomoci přímo s bělením zubů. Pro krásný zářivý úsměv lze v nabídce najít i mód leštění povrchu zubů. V případě potřeby dalšího čištění, můžete najít i režimy pro hloubkové čištění, péči o dásně nebo i čištění jazyka. Dalšími významnými funkcemi jsou inteligentní časovač či senzor tlaku. První z nich hlídá, abyste doporučené 2 minuty čištění strávili efektivně a čistili každou čtvrtinu úst přesně 30 sekund. Senzor tlaku se zase stará o to, abyste na kartáček při čištění příliš netlačili a neničili si tak zubní sklovinu. Žádný rozdíl mezi sonickým a elektrickým kartáčkem s rotačním čištěním ve výbavě nejspíše nenajdete. 

Napájení elektrických kartáčků je dalším z důležitých parametrů výběru tohoto zboží. Máte na výběr ze dvou základních typů, a to z modelů s dobíjecím akumulátorem a kartáčků s výměnnými bateriemi. Výdrž dobíjecích kartáčků se na jedno nabití pohybuje okolo 14 dní, v nižších cenových relacích však tohle číslo rozhodně není samozřejmostí. Pokud tak nemáte kartáček po celou dobu nečinnosti spojený s dobíjecí stanicí, musíte jej třeba dobíjet i vícekrát než jednou za týden, což už je poměrně otravné. Rozdíl mezi sonickým a elektrickým kartáčkem rotačním se ovšem již v tomto aspektu projevit může, ty rotační mívají často oproti druhé skupině nižší výdrž. Další alternativou jsou tedy kartáčky bateriové, které využijete především, když často cestujete či z nějakého jiného důvodu pobýváte déle na místě, které nedisponuje elektrickou přípojkou. 

Počet kmitů hlavice za minutu je taktéž relevantním parametrem, který je dobré mít při výběru kartáčku na zřeteli. Více kmitů v podstatě znamená lepší efektivitu čištění, hledat co nejvyšší číslo je ovšem špatný nápad. Předně musíme připomenout fakt, že rozdíl mezi sonickým kartáčkem a elektrickým kartáčkem s oscilacemi a rotacemi je v oblasti kmitu opravdu značný. Vyšší kmit, vzhledem k dané kategorii, také nemusí být vhodná volba právě pro vás a čištění zubů se může stát spíše nepohodlnějším. Lidé s citlivými zuby by tak měli jít rozhodně spíše pro kartáčky s nižší frekvencí kmitů, případně vybavené jemným a šetrným režimem. 

Věřím, že jsme vám kromě zodpovězení otázky “Jaký je rozdíl mezi sonickým a elektrickým kartáčkem?” dali námět k zamyšlení a budete nad koupí elektrického kartáčku uvažovat 😊. Pokud by vás téma opravdu chytlo, můžete projít naše další články, které se mu z různých úhlů věnují – hyp.odkazy   

 

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo