Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Co je paradentóza a parodontitida? Strašák všech zubů.

Parodontitida (paradontitida), neboli lidově řečeno paradentóza, je skutečně strašákem, protože léčba bývá komplikovaná, zdlouhavá a často je nutný chirurgický zákrok. Paradentóza může skončit i vypadáváním zubů. Co tomuto onemocnění předchází, jak se projevuje a jak se léčí?

Paradentóza a paradontitida zubů. Co to vlastně je?

Několik pojmenování, jedno onemocnění a množství problémů s ním spojených. Ať už použijeme slovo paradentóza, paradontitida nebo parodontitida, stále je řeč o jednom a tom samém. Co je to? Je to chronické zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu (parodontu). Parodont jsou v podstatě tkáně, které oblkopují zub.

Parodont tvoří:

  • Dásně – (gingiva) jediná viditelná část parodontu.
  • Ozubica – vazivová tkáň, která spojuje zub s alveolou.
  • Zubní cement – tvrdá tkáň, která pokrývá povrch kořene.
  • Alveolární kost – jsou v ní umístěna zubní lůžka. Nese zuby a poskytuje jim oporu. (Zdroj)

Jak vzniká a jaké jsou její příznaky?

Paradentóza vznikne velmi jednoduše. Stačí, že zanedbáte ústní hygienu. Toto onemocnění však nepřijde ze dne na den. Pacient nejprve trpí zánětem dásní, který známe i pod pojmem gingivitida. Ta se projevuje zvýšenou citlivostí dásní, případně krvácením při čištění zubů. Pokud zánět není léčen nebo je léčen nedostatečně, riskujete zhoršení stavu. A to je právě paradontitida. Jak gingivitidu, tak paradontitidu mají na svědomí bakterie, jejichž domovem je plak a zubní kámen. Ustupující dásně jim doslova otevírají bránu. Dostávají se hlouběji do parodontu, čímž způsobují ubývání kosti obklopující zuby. Následně se zuby začnou kývat a vypadávají. (Zdroj), (Zdroj)

Příznaky paradentózy:

  • Oteklé, zarudlé a bolavé dásně
  • Krvácení dásní
  • Trnutí, brnění či tlak zubů při jídle
  • Ustupování dásní, krčky zubů jsou viditelné
  • Vznik parodontálních chobotů (prohloubený dásňový žlábek) (Zdroj)
  • Zápach z úst
  • Nepříjemná chuť v ústech
  • Kývání zubů (Zdroj)

Příznaky se mohou lišit v závislosti na formě paradentózy:

  • Neagresivní paradentóza – tato forma je nejběžnější. Příčinou je nedostatečná hygiena, nepravidelné čištění zubů, špatná technika či nečištění mezizubních prostor. Je charakteristická resorbcí – rozpouštěním kosti 3 až 5 mm za několik let.
  • Agresivní paradentóza – onemocnění má mimořádně rychlý spád, přičemž je úbytek kosti 3 až 5 mm během pěti let. Zajímavostí je, že navenek není až tak viditelná. Pokročilý úbytek kosti dokáže odhalit až RTG. (Zdroj)

Co pomáhá na paradentózu a jak ji zastavit?

V počátečním stadiu se paradentóza dá zastavit. Nejlepší je, pokud se v tomto směru obrátíte na profesionála. Zubní lékař určí, co je pro vás nejvhodnější podle stupně onemocnění a nejsou-li nutné hlubší zásahy, pomoci si do jisté míry dokážete i sami. Při prvotních příznacích, které nejsou až tak závažné, může stačit čištění a odstranění zubního kamene a povlaku ze zubů a okolí dásní. Toto čištění by však měl provést odborník, tedy dentální hygienik. Kromě čištění vám dopřeje také ošetření zubů pomocí fluoridu. Zásadní je také vaše péče po takovém čištění. Je třeba udržovat čistotu zubů a dásní, což znamená zvýšení ústní hygieny i doma. (Zdroj) Vedle ní sáhněte po vhodné zubní pastě, která je určena na zanícené dásně. Mezi nejoblíbenější značky zubních past patří například Crest. Výrobce se zaměřuje na citlivé zuby, zanícené dásně či na bělení zubů. Řešení žlutých zubů však odložte na dobu, kdy budete mít vyléčenou parodontitidu.

Dále můžete vyzkoušet výplachy dutiny ústní. Buď se spolehnete na ústní vody proti zánětu dásní z lékárny, nebo vsadíte na přírodu a uděláte si odvar z řepíku lékařského. Vyplatí se vám také zařadit do jídelníčku potraviny s obsahem vitamínu C a minerálů. Naopak, vyřadit byste měli potraviny s obsahem cukru, tedy sladkosti. Nepřáteli ústní dutiny jsou také kouření a alkohol. (Zdroj)

Dá se paradentóza léčit?

V případě, že se vám paradentózu nepodařilo zastavit včas, jednejte rychle a nečekejte na zázrak. Léčba paradontitidy je totiž dlouhodobý proces, často komplikovaný a bez bolesti se neobejdete. Pokud se vám již vytvořily i parodontální choboty, hygienik vám provede hloubkové čištění, aby se mohly dásně uzdravit. To spočívá v odstranění nečistot a vyhlazení povrchu kořene zubu. Tento zákrok se nazývá scaling, neboli kyretáž a provádí se v lokální anestezii. Následné zotavování trvá 2 až 3 měsíce. (Zdroj) V některých případech agresivní paradentózy vám zubař předepíše i antibiotika, zvláště pokud infekce stále přetrvává. Antibiotikum může být ve formě ústní vody, gelu nebo perorálních tablet. Bez pravidelných návštěv zubní ambulance to ovšem nepůjde. Zubař bude váš stav sledovat po dobu několika týdnů či měsíců. (Zdroj)

Úbytek kosti v důsledku parodontitidy nemusí být nezvratný. Existuje metoda, tzn. kostní roubování, která podporuje tvorbu nových kostí pomocí kostních náhrad. Studie, která se zabývala pozorováním vlivu roubování kostí a řízené regenerace tkání v kombinaci s kostním roubováním na opravu parodontálních defektů potvrdila vyšší hustotu alveolárních kostí po roubování. O tomto postupu se však informujte u svého lékaře a řiďte se jeho doporučeními. (Zdroj)

Jak jí předcházet? Nejlepší je prevence.

Ano, prevence je tím nejlepším způsobem, jak předejít paradentóze, případně zabránit jejímu návratu. I v tomto případě se spolehněte na svého zubního lékaře a zubního hygienika. Při preventivní prohlídce dokáže zubař odhalit začínající zánět dásní i tehdy, když si vy sami ničeho nevšimnete. Není třeba podceňovat ani zubního hygienika. Jak již víte, příčinou zánětu dásní, který velmi jednoduše přeroste až do parodontitidy, je zubní kámen. Hygienik vám jej profesionálně odstraní a ošetří zuby fluoridem. Doporučený interval návštěvy zubní ambulance za účelem prevence je alespoň jednou ročně. Co se týká odborné dentální hygieny, tu byste měli absolvovat dvakrát ročně. (Zdroj)

Každodenní tipy, jak jí předejít.

Domácí péče o zuby a dásně je klíčová. Pouze každodenním čištěním zubů můžete předejít parodontitidě. Nicméně, není mytí zubů jako mytí zubů. Důležitá je technika čištění a důkladnost.

14 kroků, jak předejít paradentóze:

  1. Čištění zubů 2krát denně
  2. Správná technika čištění
  3. S čištěním počkat alespoň 15 – 20 minut po jídle
  4. Vhodný typ zubního kartáčku, měkké štětiny
  5. Mezizubní čištění
  6. Pravidelná výměna zubního kartáčku
  7. Čištění jazyka
  8. Vhodná zubní pasta
  9. Používání ústních vod
  10. Masáž dásní
  11. Podpora imunity, dostatečný příjem vitamínu C
  12. Preventivní zubní prohlídka a odborná dentální hygiena
  13. V případě náznaku zánětu je nutná včasná léčba
  14. Omezení kouření a pití alkoholu (Zdroj)

Kombinace těchto doporučení vám může pomoci předejít paradontitidě, ale stále mějte na paměti, že důležitá je i konzultace s vaším zubním lékařem. On zná vaše zuby lépe než vy, poradí vám vhodné zubní pasty, kartáčky, tloušťku mezizubního kartáčku a dozvíte se od něj i to, jak si zuby čistit správně.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo