Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Elektrické kartáčky – jak vybrat ten nejlepší

Určitě jste slyšeli o fenoménu elektrických kartáčků. Nejde o žádnou novinku na trhu, až v současnosti se však dostávají do popředí nějak výrazněji. Alespoň částečný úspěch na tom má jistě také rozmach domácích bělících prostředků a obecně větší důraz na ústní hygienu. Pokud jste se tak i vy chytli jednoho z těchto trendů, elektrický zubní kartáček vám ve výbavě nesmí rozhodně chybět. S elektrickým kartáčkem si dokážete zuby vyčistit znatelně efektivněji než s běžným manuálním modelem. Sama za sebe v tomto ohledu mluví hodnota kmitů hlavice kartáčku. Elektrické zubní kartáčky jsou schopné vyvinout tisíce až desítky tisíc kmitů za minutu, což samozřejmě dalece převyšuje schopnost manuálního, neelektrického čištění. Za stejnou dobu tak máte zuby vyčištěné mnohonásobně pečlivěji. A navíc máte také příjemný pocit svěžesti v ústech. Tento článek skvěle navazuje na (hyp.odkaz), kde jste se již mohli s elektrickými kartáčky seznámit.  

Obsah článku:
Mezi jakými typy si budete vybírat
Oscilační a rotační kartáčky – stále relevantní?
Sonické kartáčky-právě teď v kurzu
Magnetický iO kartáček – technologie budoucnosti?
Hlavice – výhoda rotačních kartáčku
Počet kmitů za minutu – důležitý údaj?
Senzor tlaku – takřka nepostradatelná funkce
Napájení elektrických kartáčků
Funkce – jaké jsou ty nejdůležitější
Nejvýznamnější výrobci
Cena elektrických kartáčků
Tipy na elektrické kartáčky

Mezi jakými typy si budete vybírat

Není pouze jeden typ elektrického kartáčku. Modely rozdělujeme podle technologie čištění, a ty nejpoužívanější lze tedy rozřadit do 3 skupin. První jsou oscilačně-rotační kartáčky. Druhou kartáčky sonické a třetí, naprostou novinkou, magnetické modely. Co se četnosti používání týče, jsou v současnosti v popředí sonické druhy, které postupně vytlačují ty rotační. Kartáčků využívajících magnetické čištění je zatím velmi málo, lze ovšem předpokládat, že v budoucnu budou nejoblíbenější právě ony. Nyní jsou tedy nejpoužívanější sonické kartáčky, rozhodně to ovšem neznamená, že musí vyhovovat všem. Jaká jsou tedy specifika jednotlivých skupin?  

Oscilační a rotační kartáčky – stále relevantní? 

Tyto kartáčky, někdy také nazývané pouze „rotační kartáčky”, pracují tak, že se jejich hlavice otáčejí rychlým kruhovým pohybem. Tento typ kartáčku je velmi efektivní v odstraňování plaku a v boji proti zubním kazům. Modely bývají levnější než sonické a někteří lidé taktéž preferují oscilačně-rotační pohyb oproti dalším způsobům čištění.  

Sonické kartáčky – právě teď v kurzu

Čistí pomocí vysokofrekvenčních vibrací (tisíce, spíše desítky tisíc kmitů za minutu), které umožní dostat se pastě i do míst, kam nemusí sám kartáček vůbec dosáhnout. Také sonická technologie účinně odstraňuje plak a brání vzniku zubního kazu. Oproti předchozímu typu navíc podporuje i prokrvení dásní pomocí jemné masáže. Sonické kartáčky jsou obecně dražší než rotační, obecně je však jejich způsob čištění komfortnější než u předchozího typu.

Magnetický iO kartáček

Dá se brát v podstatě jako další generace sonických i rotačních modelů. Hlavní revolucí je použití magnetického pohonu kartáčku místo klasického motorku. Díky magnetické technologii tvorby mikrovibrací je účinnost čištění maximální, plak je odstraňován dokonale, a zároveň je však pohyb pro dásně šetrný a jemný. Navíc je zde využitý také efektivní oscilační pohyb hlavice. Tuto technologii v současnosti využívá pouze Oral-B, a tak si nemůžete vybírat z širokého portfolia modelů a oproti dvěma předchozím typům jsou kartáčky o něco málo dražší. 

 

Hlavice – výhoda rotačních kartáčků

Nechceme tvrdit, že žádný z modelů sonických kartáčků různé druhy hlavic nenabízí, nabídka je však v tomto ohledu velmi omezená. Jak jsme tedy již řekli v charakterizaci jednotlivých druhů elektrických kartáčků, největší výběr speciálních hlavic je u těch rotačních. Ze kterých si tedy můžete například vybírat? 

Standardní hlavice: Základní hlavice, u kterých je velmi důležité si vybrat správnou tvrdost, která bude sedět právě vám. Hlavici s nevyhovující tvrdostí jde často vyměnit za tu s požadovanou i u sonických kartáčků, není to ovšem žádná samozřejmost. 

Hlavice pro citlivé zuby a dásně: Tyto hlavice mají měkčí štětiny, které jsou jemnější a budou tak šetrně pečovat o zdraví citlivých zubů či dásní. 

Hlavice pro bělení: Tyto hlavice mají často výraznější tvar, který umožňuje lepší kontakt se zubním povrchem. Jsou určené především k odstranění povrchových skvrn.  

Flossové hlavice: Tyto hlavice kombinují čištění zubů a mezizubních prostorů v jednom kroku. 

Hlavice pro jazyk: Jsou navrženy pro efektivní čištění jazyka a eliminaci bakterií na jeho povrchu, které mohou způsobovat nevábný dech.

Výběr hlavice závisí na individuálních potřebách a preferencích. Každou hlavici je také nutné za určitou dobu vyměnit. Při čištění 2x denně by vám 1 hlavice měla vydržet okolo 3 až 4 měsíců

Počet kmitů za minutu – důležitý údaj?

Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Počet kmitů za minutu vypovídá o tom, kolikrát za minutu se hlavice kartáčku pohne zpět a dopředu či kolik provede otáček. 

Vyšší počet kmitů za minutu může znamenat efektivnější odstraňování plaku a čistší zuby. Jednotlivé technologie však produkují zcela rozdílné hodnoty. U sonických kartáčků lze očekávat desítky tisíc kmitů za minutu, kdežto ty rotační se pohybují “pouze” v řádech tisíců. Nelze se tak vždy dívat pouze po čísle.  Vyšší počet kmitů za minutu také může učinit čištění nepohodlnějším. V případě citlivých zubů se tak dívejte spíše po kartáčcích s nižším či průměrným počtem kmitů za minutu v dané kategorii, případně ideálně po těch, které disponují režimem pro čištění citlivých zubů. 

Senzor tlaku – takřka nepostradatelná funkce

Senzor tlaku je klíčová funkce, kterou mnoho moderních elektrických zubních kartáčků disponuje. Jeho úlohou je monitorovat, jak silně uživatel při čištění tlačí kartáčkem na zuby a dásně. Pokud je tlak příliš velký, senzor uživatele upozorní a může dokonce krátkodobě změnit i intenzitu vibrací. Vyhnete se tak poškození dásní či zubní skloviny, které nešetrné čištění může způsobit. Pokud víte, že máte citlivé zuby či sklony k přílišnému tlaku na kartáček, rozhodně vám koupi modelu bez tohoto senzoru nedoporučujeme.    

Napájení elektrických kartáčků

Napájení je při výběru elektrického kartáčku jeden z těch opravdu nejdůležitějších parametrů. Volba jeho varianty ovšem není nic těžkého. Rozlišujeme dva hlavní typy napájení: dobíjecí akumulátory a výměnné baterie

První typ je napájen dobíjecími akumulátory a funguje tak například jako váš mobilní telefon. Tyto modely jsou často vybaveny praktickou stanicí nebo držákem pro dobíjení, kam lze kartáček po použití umístit. Doba provozu na jedno nabití se při čištění zubů dvakrát denně pohybuje většinou okolo dvou týdnů

Princip napájení elektrických kartáčků na výměnné baterie asi není příliš potřeba vysvětlovat. Poté, co se baterie vybije, je nutné ji vyměnit za novou. Téměř vždy jsou použity klasické alkalické baterie. 

Pro většinu zákazníků tak bude zvolení způsobu napájení velmi jednoduchá záležitost a vyberou si pohodlný a praktický dobíjecí způsob. Ovšem v případě, že jste často na cestách či v místech bez elektrické přípojky, určitě oceníte spíše přístup bateriový. 

Funkce – jaké jsou ty nejdůležitější

Oproti manuálním kartáčkům disponují ty elektrické řadou praktických funkcí. Které jsou ty nejvýznamnější? 

Nejdůležitější funkci představují čistící režimy. U všech modelů samozřejmě najdete standardní čistící režim určený pro běžné každodenní čištění zubů. Tím to ovšem rozhodně skončit nemusí. Pokud vaše zuby vyžadují šetrnou péči, určitě hledejte model vybavený režimem pro citlivé čištění. Mezi další časté režimy patří módy pro bělení, leštění, hloubkové čištění, péči o dásně nebo i čištění jazyka

Jako další velkou devízu elektrických kartáčků můžeme zmínit časovač s pípáním po jednotlivém kvadrantu. Ten zajišťuje, abyste čistili každou část svých úst po dobu 30 sekund a celkové 2 min čištění tak bylo, pokud možno co nejefektivnější. Znovu připomeňme i tlakový senzor, jenž bezpečně ochrání sklovinu vašich zubů. Zajímavou, i když rozhodně nepříliš důležitou funkcí, je pak propojení s mobilním telefonem. V aplikaci pak můžete sledovat například statistiky svojí denní zubní hygieny.    

Modely vybavené pokročilejšími funkcemi mohou být samozřejmě o něco dražší. Rozhodně však doporučujeme zvolit kartáček s tlakovým senzorem a inteligentním časovačem. Výběr módů je pak čistě individuální. 

Nejvýznamnější výrobci

Výrobou elektrických kartáčků se příliš mnoho výrobců nezabývá. Víceméně všechny jejich produkty jsou tak podrobeny důkladným zhodnocením mnoha zákazníků, a vy se tak při výběru nemusíte obávat volby nekvalitního výrobku, který by nesplnil vaše požadavky a očekávání. Na trhu kraluje dvojice nejoblíbenějších výrobců, kteří nechávají ostatní daleko za sebou. Jsou jimi Braun Oral-B a Philips Sonicare.  

Braun Oral-B se zabývá především výrobou kartáčku oscilačně-rotačních. Nabízí mnoho rotačních kartáčků v různých cenových kategoriích. Vybrat si tak může každý. Od zájemců o velmi levný elektrický kartáček, až po ty, co chtějí nejprémiovější a moderní model vybavený těmi nejpokročilejšími funkcemi, které může trh s tímto zbožím v současnosti nabídnout. Vedle rotačních kartáčků je teď značka významná především inovativními, magnetickými modely. 

Philips Sonicare  výrobky jsou naproti tomu sonické kartáčky, které mívají většinou cenovku o něco vyšší. Jejich charakteristické přednosti je, vedle prémiového zpracování, především velký výběr čistících režimů, stylizované designy a dlouhá životnost baterie.

Cena elektrických kartáčků

Jako v případě mnoha dalších parametrů i zde je důležitě rozlišovat mezi jednotlivými typy elektrických kartáčků. 

  • Oscilo-rotační elektrické kartáčky 

Jsou nejlevnější skupinou. Ty základní jdou dokonce i od větších výrobců pořídit za cenu jen lehce přesahující 500 korun. Střední třída se zde pohybuje okolo 1 200 korun, a ty nejdražší modely stojí pak okolo 5 000 korun. U těch nejlevnějších modelů samozřejmě příliš mnoho funkcí nečekejte, bývá zde však mimo jiné také alespoň základní časovač. Střední třída nabízí především efektivnější čištění díky vyššímu počtu kmitů za minutu, inteligentní časovač, senzor tlaku a více módů čištění. Nejdražší kartáčky disponují různými inovativními technologiemi, prémiovým příslušenstvím či vyšší výdrží na jedno nabití. 

  • Sonické elektrické kartáčky 

Jsou již dražší. Cena i těch nejlevnějších přesahuje téměř vždy 1 000 korun. Jako druhou nejlevnější skupinu jde brát modely v rozmezí od 1 000 korun do 2 000 korun. A cena těch nejdražších může atakovat klidně i hranici 10 000 korun. Ani nejnižší kategorie není zrovna nejlevnější, a tak vás potěší, že i zde můžete nalézt inteligentní časovač či tlakový senzor. S vyšší cenovou kategorií se opět zvyšuje také maximální počet kmitů za minutu. Nechybí ani různé vychytávky jako například propojení s mobilním telefonem. Kromě zpracování a designu se však modely jinak dále od těch levnějších nijak výrazně neliší. Ty nejdražší pak samozřejmě opět disponují nejpokročilejšími funkcemi, které dokáže výrobce implementovat. Samozřejmostí je taktéž velká paleta čistících režimů a komplexní péče o zdraví vašich úst. 

  • Magnetické iO elektrické kartáčky 

Jde o nejmodernější kartáčky, které vedle revolučního magnetického pohonu disponují i širokou paletou technologií a funkcí. Není tak žádné překvapení, že i pro levnější z modelů si budete muset sáhnout do kapsy poměrně hluboko. Cena okolo 3 000 korun je zde spíše dolní hranice. Do střední kategorie patří modely okolo 5 000 korun. Ty nejdražší mají opět cenovku okolo 10 000 korun. Kategorie se mezi sebou liší především možným použitím umělé inteligence, rychlostí nabíjení či lepšího displeje.

Tipy na elektrické kartáčky

Nakonec vám dáme tip na 3 modely, které jsou v současnosti na trhu nejzajímavější. 

Philips Sonicare DiamondClean 9000 – Jde o inovativní sonický elektrický kartáček vybavený nejmodernějšími funkcemi. Nabízí výdrž baterie až 3 týdny a potěší prémiovým zpracováním a hezkým designem.  

Oral-B kartáček iO series 9 – Model využívající novou magnetickou technologii. Kromě ní je taktéž vybaven umělou inteligencí. Ta je schopna identifikovat možné nedostatky ve vašem pravidelném čistícím rituálu a pomoci vám je řešit. 

Sonický LED kartáček Innovateeth – I u tohoto kartáčku si můžete vybrat z velkého množství čistících režimů. Nejzajímavější je ovšem technologií modrých LED diod, které vám mohou zefektivnit bělení vašich zubů. Jeho nezanedbatelná výhoda je také vysoká výdrž a příznivá cenovka. 

Kromě tipů na koupi vám zmíněné modely také mohou ukázat, jakou technologii byste chtěli využít, případně jaké všechny funkce můžete u prémiových modelů daných typů očekávat. Do naší trojice se bohužel nevešel žádný rotační kartáček. Závěrem tak zmiňme například Oral-B Genius X 20100S.  

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo