Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Elektrické kartáčky – výstřelek doby nebo neocenitelné hygienické potřeby

Když se řekne elektrický zubní kartáček, někteří z nás mohou jen mávnout rukou a říct: „To je přece jen další zbytečná technologická vychytávka, kterou se nám pokoušejí výrobci vnutit.” Dle nás i zubních lékařů jde ovšem o velký omyl. Elektrický zubní kartáček lze rozhodně prohlásit za více než užitečného pomocníka při správné zubní hygieně. Elektrické zubní kartáčky čistí zuby výrazně pečlivěji a efektivněji než klasické manuální modely. Potěší také dojem svěžesti v ústech, který můžete srovnávat i s příjemným pocitem po návštěvě zubní hygieny. Mnohé z modelů přicházejí s inteligentními funkcemi, jako je časovač či tlakový senzor, které vám pomohou čištění výrazně zefektivnit. Díky tomu se tak mohou zlepšit i vaše návyky v oblasti ústní hygieny. 

Obsah článku:
Typy elektrických zubních kartáčků
Oscilační a rotační kartáčky
Sonické kartáčky
Magnetický iO kartáček
Hlavice – doména především rotačních kartáčků
Počet kmitů za minutu
Senzor tlaku – ochrání vaše zuby
Způsob napájení
Faktory bezpečnosti
Užitečné příslušenství
Praktické funkce
Údržba – nic složitého
Oblíbení výrobci
Cenové kategorie elektrických kartáčků
Populární modely

Typy elektrických zubních kartáčků

Elektrické kartáčky lze podle technologie čištění zubů rozdělit do 3 skupin. Průkopnickým typem byly oscilačně-rotační kartáčky. Druhou, v současnosti nejoblíbenější skupinou, jsou elektrické kartáčky sonické. A naprostou novinkou na trhu je pak magnetické čištění. Modelů využívajících magnetickou technologii je ovšem zatím velmi málo. Každý typ elektrického kartáčku má svá specifika, a je na preferencích každého, pro jaký se při výběru rozhodne. 

Oscilační a rotační kartáčky 

Ty pracují na principu oscilace a rotace, to znamená, že se hlavice elektrického kartáčku rychle otáčí z jedné strany na druhou. Jejich výhodou je především velmi účinné odstranění plaku a efektivní boj proti zubnímu kazu. S některými modely ovšem může být čištění nepohodlné a nekomfortní. To se dá ovšem zlepšit volbou optimální čistící hlavice. 

Sonické kartáčky 

Využívají princip vysokofrekvenčních vibrací, které rozkmitají vodu s pastou na hlavici kartáčku, vytvoří z nich mikrobublinky, a ty pak mohou proniknout i do těch nejužších mezizubních prostor. Sonická technologie také brání zubnímu kazu, a navíc jemně masíruje dásně, čímž podporuje jejich prokrvení. 

Magnetický iO kartáček 

Jde v podstatě o nadstavbu rotačních i sonických modelů. Místo klasického motorku ovšem naleznete v těle kartáčku magnet. Ten vytváří velmi jemné mikrovibrace, které následně přenáší do štětinek hlavice. A zároveň je zde využitý jemný oscilační pohyb. Tato technologie je maximálně šetrná k zubům i dásním, zároveň však také velmi efektivní.

Hlavice – doména především rotačních kartáčků

Hlavici musíte vyměňovat u každého elektrického kartáčku. Doporučená doba její obměny se, při čištění zubů 2x denně, pohybuje u většiny modelů okolo 3 měsíců. U rotačních kartáčků si ovšem můžete vybrat různé druhy hlavic, kdežto u zbylých dvou skupin máte většinou výběr výrazně omezenější. 

U rotačních modelů je ovšem opravdu z čeho vybírat. Můžete si zvolit například hlavici s měkkými štětinami, která je ideální pro osoby s citlivými dásněmi. Pro optimálnější vyčištění mezizubních prostor pak lze využít hlavici s přesně uspořádanými štětinami. Existují také speciální hlavice zaměřené na bělení či hlavice pro lidi s rovnátky.   

Volba správné hlavice pro váš elektrický rotační zubní kartáček je velmi důležitá a může zásadně ovlivnit pohodlí i bezpečnost při čistění vašich zubů. Můžete si vybrat z opravdu velkého množství hlavic, takže byste v nabídce neměli bez problému najít tu, která bude vyhovovat právě vám.

Počet kmitů za minutu

Počet kmitů za minutu udává, jak rychle se hlavice kartáčku pohybuje. Elektrické zubní kartáčky mohou vygenerovat tisíce až desítky tisíc kmitů za minutu, což je mnohem více než jakékoli možné množství, které by bylo dosaženo manuálním čištěním. Zjednodušeně se dá říct, že čím vyšší frekvence kmitů je, tím se rychleji odstraňuje zubní plak, a i celkové čištění je efektivnější. 

Není to ovšem tak jednoduché a počet kmitů za minutu by neměl být rozhodujícím parametrem výběru elektrického kartáčku. Důležité je i správné použití kartáčku a důkladné čištění všech oblastí úst. Někteří lidé mohou také pociťovat nepohodlí při vysokém počtu kmitů, a proto preferují kartáčky s rychlostí nižší. 

Senzor tlaku – ochrání vaše zuby

Senzor tlaku je chytrá funkce, která se stala běžnou součástí mnoha moderních elektrických zubních kartáčků. Jaký má účel? Chránit vaše zuby a dásně před nadměrným tlakem během čištění. 

Mnoho lidí si ani neuvědomuje, jak moc na své zuby při čištění tlačí, což může vést dokonce i k poškození dásní či zubní skloviny. O to, aby k tomu nedošlo, se stará právě senzor tlaku. Jakmile překročíte určitou míru tlaku na kartáček, senzor tlaku se aktivuje a upozorní vás. A to světelným či vibračním signálem nebo i tím, že dočasně zredukuje rychlost kartáčku. 

Senzor tlaku může být pro některé uživatele opravdu velmi užitečný. Nejvíce samozřejmě pro lidi s citlivými dásněmi či pro ty, kteří si chtějí začít čistit zuby jemnějším a šetrnějším způsobem. 

Způsob napájení

Napájení elektrických zubních kartáčků se dělí do dvou kategorií: dobíjecí a bateriové. Dobíjecí elektrické kartáčky se obvykle dodávají s praktickou dokovací stanicí, kde je pohodlně nabijete místo toho, abyste si museli jít zakoupit novou baterii jako v případě druhé skupiny. S některými dobíjecími modely si při běžném používání kartáčku (2x denně) můžete čistit zuby i více než 2 týdny. Během kratších dovolených tak můžete stanici nechat bez obav doma. 

Na druhou stranu, při častých cestách bez přístupu k elektrické energii určitě oceníte spíše elektrický kartáček na baterie. Je třeba mít ovšem na paměti, že náklady na náhradní baterie se budou časem sčítat. 

Faktory bezpečnosti

Pokud pomineme konstrukční parametry, jakými jsou materiál těla či voděodolnost, zbývají nám z hlediska bezpečnosti elektrického kartáčku především 2 věci. A pokud provádíte čištění správně, tak je ani nevyužijete. Jako první máme na mysli již zmíněný senzor tlaku, jenž vám ochrání zuby i dásně před přílišným tlačením na kartáček. A druhou je správná technika čištění. Při špatném způsobu používání může být elektrický kartáček opravdu nebezpečný a některé modely vás tak mohou na vaše pochybení upozornit. Nezapomeňte na to, že pokud není uvedeno jinak, přikládáte kartáček pod úhlem 45°, a dále čistíte podle technologie modelu. U sonického jdete od dásně směrem ke korunce, u rotačního pak především zub po zubu. U sonických kartáčků si také dejte pozor na výběr vhodné hlavice

Užitečné příslušenství

Nejdůležitějším příslušenstvím jsou výměnné hlavice, bez kterých bude elektrický kartáček po pár měsících v podstatě bezcenný. Pokud to model umožňuje, hodí se rozhodně i využití nabíjecí stanice. S tou máte akumulátor kartáčku vždy nabitý, a navíc poslouží jako praktický stojánek. Užitečná jsou také cestovní pouzdra, díky kterým si nemusíte lámat hlavu, kam při převozu svůj elektrický kartáček dáte.

Praktické funkce

Elektrické zubní kartáčky nabízejí mnoho výhod v porovnání s těmi tradičními ručními. Nejvýznamnější je nabídka různých čistících režimů či módů. 

Jedním z nejběžnějších čistících režimů, který najdete u většiny elektrických kartáčků, je standardní (denní) čistící režim. Tento mód je ideální pro každodenní použití a je navržen tak, aby poskytoval důkladné a hluboké čištění. Pro ty s citlivými zuby nebo dásněmi, nabízí mnoho modelů režim pro citlivé čištění. Režim bělení je další funkcí, kterou taktéž elektrické kartáčky často disponují. A některé mají připravené také módy pro hluboké čištění, péči o dásně či dokonce režim čištění jazyka

Módy ovšem nejsou zdaleka tou jedinou praktickou funkcí, kterou u elektrických kartáčků najdete. Další z nich je například časovač spojený s pípáním po jednotlivém kvadrantu. Tyto funkce velmi napomáhají efektivitě čištění a hlídají, aby uživatel nějakou část úst nezanedbal. V praxi vám tedy po 30 sekundách kartáček oznámí, že je čas přesunout se dále, při poslouchání jeho rad tak budete čistit zuby doporučené 2 minuty. Opět musíme zmínit i tlakový senzor, který ochrání vaše zuby před vámi samotnými. V neposlední řadě také můžete některé elektrické kartáčky propojit s chytrým telefonem a v aplikaci sledovat podrobný přehled svojí zubní hygieny, praktické tipy či zbývající čas do nutné výměny čistící hlavice.

Údržba – nic složitého

Údržba elektrického zubního kartáčku je klíčová pro jeho dlouhou životnost a efektivitu čištění. Správná údržba také rovněž zajistí, že váš kartáček bude vždy hygienicky čistý a bezpečný k používání. 

Nejdůležitějším krokem v údržbě je rozhodně pravidelná výměna hlavice kartáčku. Doporučuje se měnit ji každé tři měsíce nebo jakmile si všimnete, že se štětiny začínají ohýbat či opotřebovávat. Používání opotřebované hlavice může vést k neefektivnímu čištění a potenciálnímu poškození dásní. 

Po každém použití byste také měli elektrický kartáček důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, aby byly odstraněny zbytky zubní pasty a plaku. Hlavice by měla být, předtím, než ji uložíte do pouzdra nebo postavíte do nabíjecí stanice, co nejsušší. Zabráníte tak nežádoucímu růstu bakterií. 

Sama o sobě by měla být také pravidelně čištěna a oplachována nabíjecí stanice. Ujistěte se však, že stanici před dalším použitím taktéž vysušíte opravdu důkladně, aby se předešlo akumulaci vody, a opět potenciálnímu riziku růstu bakterií. 

V případě, že máte nabíjecí elektrický kartáček, sledujte stav baterie a pokud možno jej dobíjejte dříve než před jeho úplným vypnutím. Mnoho modelů může vydržet bez nabití v provozu i pár týdnů, to ovšem neznamená, že byste měli jejich výdrž využívat opravdu maximálně a negativně tak ovlivňovat kapacitu a životnost akumulátoru. 

Oblíbení výrobci

Na poli elektrických zubních kartáčků mnoho významných hráčů nenajdete. Tomuto odvětví se věnuje spíše menší počet výrobců, o to jsou ovšem pod větším drobnohledem a vy máte jistotu možnosti vybrat si moderní a vysoce kvalitní výrobek.  Mezi nejoblíbenější značky patří dvojice Braun Oral-B a Philips Sonicare

Braun Oral-B je všeobecně ceněn pro své technologie oscilací a pulzace, které poskytují opravdu důkladné čištění. Nabízí širokou škálu modelů, od základních až po ty vysoce pokročilé s několika čistícími módy, tlakovým senzorem, a dokonce i propojením s mobilními aplikacemi. Jeho největší tahák jsou v současnosti modely s magnetickou technologií.

 

Philips Sonicare je na druhé straně oblíbený především pro svou technologii sonického čištění, která vytváří rychlé vibrace pro efektivní odstranění plaku. Také nabízí široký sortiment modelů. Ty jsou charakteristické především velkým výběrem různých čistících módů, dlouhou životností baterie a různě stylizovanými designy. 

Obě tyto značky jsou známé pro výrobu spolehlivých, vysoce efektivních elektrických zubních kartáčků s dlouhou živostností, které jsou oblíbené mezi odborníky na ústní hygienu i uživateli po celém světě. 

Cenové kategorie elektrických kartáčků

I v nižší cenové kategorii není problém najít kvalitní elektrické kartáčky, s kterými si vyčistíte zuby výrazně pohodlněji a efektivněji než s těmi manuálními. U těchto levnějších modelů samozřejmě nemůžete očekávat žádné inovativní funkce. I přesto jsou však schopny poskytnout solidní výkon a významně zlepšit vaši ústní hygienu. 

Ve vyšší cenové kategorii se nacházejí elektrické kartáčky s pokročilými funkcemi a nejmodernějšími technologiemi. Tyto modely nabízejí širokou škálu režimů čištění. Jako jsou klasické čištění, odstraňování zubního kamene či citlivé čištění. Kromě toho je u nich také samozřejmé mít integrovaný tlakový senzor, který vás upozorní na to, když na zuby a dásně příliš tlačíte. Vysoký výkon a výdrž baterie taktéž určitě potěší. 

Cenu elektrických kartáčků ovlivňují především funkce, značka a výkon. Bez ohledu na to, z jaké kategorie si kartáček vyberete, se jeho koupě určitě vyplatí. 

Populární modely

Philips Sonicare DiamondClean 9000 – Inovativní sonický elektrický kartáček s elegantním designem a nejmodernějšími funkcemi. Nabízí mnoho funkcí a výdrž baterie až 3 týdny.  

Oral-B kartáček iO series 9 – Je vybaven umělou inteligencí, jež rozpozná vaše čistící návyky a poskytne vám personalizované tipy pro zlepšení. Využívá také novou, magnetickou technologii. 

Sonický LED kartáček Innovateeth – Pokročilý kartáček s výdrží až 4 týdny. I u něj si můžete vybrat z velkého množství čistících režimů. Nabízí ovšem také exkluzivní technologii modrých LED diod, které vám mohou výrazně napomoci při bělení vašich zubů. Oproti předchozím modelům je také znatelně levnější. 

Každý z modelů přistupuje k čištění zubů trochu odlišným způsobem. Tohle tak nemá být míněno jako pořadí od nejhoršího po nejlepší, a je pouze na vás, jaký z těchto způsobů se rozhodnete zvolit.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo