Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Za jak dlouho můžete mít bílé zuby?

Chcete si vybělit zuby a zajímá vás, jak dlouho bude trvat, než se dostaví výsledky? Tentokrát jsme porovnali metody bělení zubů s cílem zjistit, která má nejrychlejší účinky. Vynechali jsme alternativní bělení pomocí abrazivních látek (jedlá soda atd.), protože nemusí být až tak účinné a mohou poškodit zubní sklovinu. Zaměřili jsme se tedy na prostředky, které jsou určeny přímo k tomuto účelu.

Obsah článku:
Zubní pasty
Pásky s peroxidem vodíku
Pásky bez peroxidu
Bělení s LED akcelerátorem
Bělící ústní vody
Ambulantní bělení
Závěrečné shrnutí

Zubní pasty

Bělící zubní pasty

Nejjednodušší řešení v případě, že chcete odstranit povrchové skvrny ze zubů. Bělící zubní pasty totiž spojují dvě činnosti, a to čištění zubů a jejich bělení. Zubní pasty tohoto druhu obsahují větší množství abraziv než standardní pasty a u některých naleznete i nízké koncentrace peroxidu. Abraziva mají za úkol jemně brousit tvrdší nánosy na zubní sklovině. Peroxid v tomto případě hraje jen malou roli, jelikož je jeho koncentrace zanedbatelná. Za předpokladu, že budete pastu používat dvakrát denně, výsledek můžete očekávat za 2 – 6 týdnů a můžete počítat se zesvětlením o 1 – 2 odstíny. Samozřejmě záleží také na intenzitě znečištění zubů. (Zdroj)

Pásky s peroxidem vodíku

Bělení zubů pomocí bělících pásků patří k nejběžněji používaným metodám. K dosažení požadovaného efektu většinou využívají sílu peroxidu. Zde máte na výběr různé modely s rozdílnou délkou působení a počtem dní používání. Už záleží jen na vás, který si vyberete. Nástup viditelných výsledků závisí na stupni zabarvení zubů, v zásadě však platí, že je zpozorujete již po pár dnech. Díky tomu patří tento způsob bělení zubů k těm nejrychlejším. (Zdroj)

Pásky bez peroxidu

Ano, i takové existují. Účinná látka PAP – Kyselina ftalimidoperoxykapronová dělá z těchto bělících pásků skvělé pomocníky na bělení citlivých zubů. PAP se totiž vyznačuje tím, že nenarušuje zubní sklovinu. To znamená, že nezpůsobuje citlivost a šetrně bílý i citlivé zuby. (Zdroj) Další předností této látky je rychlá účinnost, kterou potvrdila i studie. Podle ní má významné bělící účinky již po prvním použití. (Zdroj)

Bělení s LED akcelerátorem

Určitě jste již slyšeli o možnosti urychlení účinku bělících pásků pomocí LED lampy. Podstatou takového zařízení jsou barevné LED diody, které vyzařují modré a červené světlo. Modré diody v kombinaci s bělícími pásky zvyšují bělící efekt na maximum. Zároveň pomáhají odstranit plak a bakterie, které mimo jiné způsobují i ​​žloutnutí dentinu. Červené diody mají uklidňující účinky na zuby a dásně. Používáním takové LED lampy se dočkáte výsledku již po pár dnech.

Bělící ústní vody

Ústní vody, které jsou určeny k bělení zubů, většinou obsahují peroxid vodíku, ale v nízkých koncentracích. Vzhledem ke krátkodobému výplachu, který trvá 60 sekund, jsou první výsledky patrné až po přibližně 3 měsících pravidelného používání. (Zdroj)

Ambulantní bělení

Bělení zubů pod vedením zubního lékaře může být pro mnoho lidí odstrašující kvůli vysoké ceně. Pokud se přesto rozhodnete pro tuto možnost, obrňte se trpělivostí. Prvním krokem je rezervace termínu konzultace. Ne, zubař vám nebude hned bělit zuby. Pokud lékař uzná, že zákrok je pro vás vhodný, teprve potom vás objedná na samotné bělení. To může trvat i dvě hodiny, přičemž vždy záleží na postupech konkrétního zubaře. Mírné zesvětlení zubů můžete vidět již po prvním sezení, ale obvykle jsou tyto výsledky nedostačující. Návštěvu ambulance je proto nutné absolvovat několikrát, až budete se svým úsměvem spokojeni. Požadovaný efekt tak může na sebe nechat čekat i 4 týdny. Znovu však připomínáme, že tato doba závisí nejen na volných termínech u vašeho zubaře, ale také na intenzitě zažloutnutí zubů.

Závěrečné shrnutí

MetodaPrvní výsledky
Bělící pásky bez peroxidu vodíku –Po prvním použití
Bělící pásky s LED akcelerátorem –Po pár dnech
Bělící pásky s peroxidem vodíku –Po pár dnech
Bělící zubní pasty –Po 2 – 6 týdnech
Ambulantní bělení –Po cca 4 týdnech
Bělící ústní vody –Po 3 měsících

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo