Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Zajímá vás sonický kartáček? Čím se liší od ostatních a jsou nějaká specifika v jeho použití? 

Pokud hledáte způsob, jak zefektivnit vaši ústní hygienu nebo máte problém s citlivými zuby a dásněmi, určitě byste měli koupi sonického kartáčku zvážit. Jakýkoliv elektrický kartáček je lepší než ten manuální a většina lidí si v současnosti zvolí právě sonický. V čem je tedy tajemství sonického čištění? A jak to, že tak výrazně zastiňuje dříve oblíbené kartáčky rotační? Tyto a další dotazy vám zodpoví náš článek. Pokud byste se chtěli dozvědět více o tématu elektrických kartáčků obecně, mrkněte určitě zde(hyp.odkaz) a zde(hyp.odkaz)    

Obsah článku:
Princip funkce sonického kartáčku
Rozdíl mezi rotačním a sonickým kartáčkem
Správná technika čištění zubů sonickým kartáčkem
Komu sonický kartáček prospěje nejvíce
Stručný popis výběru sonického kartáčku
Pořídit sonický kartáček i dětem
Bělení zubů sonickým kartáčkem

Princip funkce sonického kartáčku

Sonické zubní kartáčky pracují na zcela unikátním principu, fungují na bázi vysokofrekvenčních vibrací. Tyto vibrace generují vlny, které pak v ústech pohybují směsí vzniklé při čištění zubů, tedy smíchané z vody, pasty a slin. Díky tomuto pohybu se vytvoří mikrobublinky, které následně pronikají i do těžko přístupných míst, kde efektivně odstraňují nečistoty ze zubů i plak. Tato technologie umožňuje sonickým kartáčkům dosáhnout velmi vysoké frekvence kmitů hlavice za minutu (u některých modelů až 61 000), což se velmi pozitivně projeví na účinnosti čištění. Nemusíte se ovšem o zdraví svých zubů obávat, jak jsme již řekli, sonický kartáček je naopak k zubům jemný, navíc vibrace přispívají i k správnému prokrvení dásní.

Rozdíl mezi rotačním a sonickým kartáčkem 

Jak jsme řekli v minulém odstavci, sonický kartáček využívá inovativní princip a čistí pomocí vysokofrekvenčních vibrací. Klasický, oscilo-rotační, elektrický kartáček naproti tomu k čištění využívá především krouživé pohyby

Sonický kartáček se dostane i do míst, které jsou mimo schopnost toho rotačního. Na druhou stranu může být rotační přístup úspěšnější při odstraňování odolných skvrn na zubech. Jsou ovšem výrazně méně šetrné k zubům i dásním, což lze však značně zlepšit správnou volbou čistící hlavice. 

V celkovém shrnutí vám tak jako zájemci o elektrické čištění doporučujeme spíše sonický kartáček. Některým lidem se ovšem pohodlněji čistí zuby s tím rotačním zkombinovaným s vhodně zvolenou čistící hlavicí. Zajímavou alternativou také může být nejprve odstranit odolné skvrny s rotačním kartáčkem a následně přejít na sonickou variantu.

Správná technika čištění zubů sonickým kartáčkem 

Správné čištění zubů sonickým kartáčkem není nijak obtížné, má však svá určitá specifika. Nejprve naneste na kartáček zubní pastu a namočte ho do vody. Aplikujte ovšem menší množství pasty, než jste zvyklí z manuálního čištění. Následně zapněte kartáček a přiložte ho k zubům, přičemž ho držte pod úhlem zhruba 45 stupňů k dásním. Důležité je nechat sonický kartáček dělat svou práci, není třeba na něj nějak výrazněji tlačit nebo provádět ruční pohyby, jako je tomu u kartáčků manuálních. Jinak ovšem čistíte tak, jak jste zvyklí. Některé sonické kartáčky mají také inteligentní časovač, který pohlídá, aby byla každé čtvrtině úst věnována shodná doba 30 sekund, a výsledné 2minutové čištění tak bylo maximálně efektivní. Stejně tak je důležitá funkce senzoru tlaku, která hlídá, abyste na kartáček při čištění opravdu příliš netlačili, a neohrožovali tak sami zdraví svých zubů. Nezapomeňte si čistit i jazyk a vnitřní plochy zubů pro komplexní ústní hygienu. 

Komu sonický kartáček prospěje nejvíce

Sonický kartáček samozřejmě využijí všichni, kteří se rozhodnou čistit si zuby velmi efektivním a šetrným způsobem. Jsou však různé skupiny, kterým tento typ elektrického kartáčku prozáří život více než ostatním.

  • Lidé trpící zubními problémy – s problematickými dásněmi, začínající paradontózou či odhalenými zubními kartáčky. Pro tuto skupinu je velmi důležité zvolit si jemnou zubní hlavici a sonický kartáček s režimem pro šetrné čištění
  • Lidem s rovnátky – Sonický kartáček vyčistí místa kolem spon či korunek výrazně lépe než klasický manuální model. U rovnátek je samozřejmě velmi vhodné spojit jej i s využíváním mezizubního kartáčku. Ten by ovšem měl být součástí vaší výbavy, i když žádná rovnátka nenosíte.
  • Lidé s problémy s pohyby ruky, pro které je manuální čištění velmi nekomfortní.

Stručný popis výběru sonického kartáčku 

Nejdůležitějším kritériem výběru elektrického kartáčku je jeho typ. Když už jste se rozhodli pro sonický kartáček, máte tedy napůl vyhráno. 

Dalším důležitým aspektem je výdrž kartáčku na jedno nabití. Většina modelů na trhu nabízí 14 dní, což bohatě stačí. Zvláště v nižších cenových relacích ovšem můžete narazit i na sonické kartáčky, které mohou mít výdrž baterie sotva poloviční. Kartáčky ovšem mívají i možnost neustále se dobíjet pomocí nabíjecí základny, která slouží rovněž jako stojánek. V případě, že moc necestujete, vás to asi tedy až tak moc trápit nemusí. Pro cestovatele je pak varianta sonický kartáček na výměnné baterie 

Dalším důležitým parametrem je funkční výbava modelu. Rozhodně si vybírejte spíše kartáčky, v kterých najdete alespoň senzor tlaku a inteligentní časovač

Nakonec neopomíjejte ani cenu. Vedle samotného kartáčku je třeba si před koupí zkontrolovat také ceny hlavic, jejichž následný nákup se vám může dále velmi prodražit.

Pořídit sonický kartáček i dětem? 

Sonické zubní kartáčky mohou být dobré i pro děti, a to hned z několika důvodů. Předně, vysokofrekvenční vibrace poskytují důkladné čištění, kterého nelze žádným manuálním kartáčováním dosáhnout. 

Navíc, mnoho sonických zubních kartáčků pro děti má zabudované časovače a melodie, které pomáhají udržet děti motivované a zajišťují, že si zuby čistí dostatečně dlouho. Některé dokonce nabízejí interaktivní aplikace, které děti baví a učí je správné ústní hygieně. 

Nicméně, je důležité zvolit model, který je vhodný pro věk dítěte. Optimální velikost hlavice i intenzita čištění se s tímto aspektem výrazně mění. Nezapomínejte ani na to, že by se každé dítě mělo naučit čistit si zuby také normálním, manuálním kartáčkem.

Bělení zubů sonickým kartáčkem 

Sonický kartáček je velmi účinný v odstraňování zubního plaku a čištění povrchu zubů obecně. Některé sonické kartáčky se na bělení přímo zaměřují. Jedním z nich je i námi nabízený model, který navíc využívá inovativní technologii modrých LED diod pro další zefektivnění bělení. V kombinaci se správnou pastou, a ideálně ještě nějakým dalším bělícím prostředkem, tak máte bílé zuby takřka zaručené. Model navíc potěší i velmi velkou kapacitou baterie, a nechybí u něj ani funkce inteligentního časovače či praktická nabídka 4 čistících režimů. Spolehnout se můžete také na designovou a efektivní nabíjecí základnu.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo