Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Proč mají někteří lidé zuby bělejší než jiní?

Možná jste se už někdy zamysleli nad tím, proč má vaše kamarádka či kamarád bělejší zuby než vy. Za rozdílností může stát zubní hygiena, genetika, životospráva i věk. Nebo je v tom něco víc?

Obsah článku:
Životospráva
Genetika
Věk
Dentální hygiena
Bělí si zuby?

Životospráva

Káva

Začněme životosprávou. Ta totiž může velmi úzce souviset s barvou zubů. Jak? Jistě jste již slyšeli, že některé potraviny a nápoje barví zuby. Obsahují malé pigmentové molekuly, které se usazují na zubní sklovinu, a tak mohou postupem času vytvářet efekt žlutých zubů.

Které potraviny barví zuby?

  • Borůvky
  • Ostružiny
  • Třešně
  • Granátová jablka
  • Rajčata
  • Kari

Nejen potraviny, ale také některé nápoje mohou být důvodem, proč vaše zuby hrají odstíny žluté, až hnědé barvy. Patří sem víno, káva, čaj a docela oblíbené sycené nápoje, které obsahují i ​​umělá barviva. Někteří lidé kouří, to může být také příčinou zbarvení zubů nebo takzvaných nikotinových skvrn. Takže pokud má váš známý bělejší zuby než vy, pravděpodobně se snaží co nejvíce vyhýbat všem těmto faktorům. Nebo vám možná zapomněl říci, že používá bělící zubní pastu.

Genetika

Barvu zubů jste mohli klidně i zdědit. Tedy ne tak docela barvu, jako tloušťku zubní skloviny. Pokud je tenčí, může přes ni prosvítat dentin, a protože je žlutohnědý, je více viditelný. (Zdroj) Podívejte se tedy na zuby svých rodičů a možná přijdete na to, proč máte žluté zuby. Stále zde však hraje roli i životospráva. K přirozené žluté barvě vám přibývají také pigmenty z vnějších zdrojů, a to může mít výsledek takový, jaký má.

Věk

Jednou z příčin, proč má někdo bělejší zuby než vy, může být i váš věk. Věkem se totiž zubní sklovina ztenčuje, takže zuby žloutnou a šedí přirozeným způsobem. Věk ale neúřaduje sám a i on si bere na pomoc pigmenty. Pokud mají vaši vrstevníci krásné bílé zuby, existuje proto velká pravděpodobnost, že používají nějaké prostředky k bělení zubů, jako například bělící pásky.

Dentální hygiena

Dentální hygiena

Určitě víte, že čištění zubů by mělo být součástí denní rutiny. Proto si je myjete dvakrát denně, používáte zubní nit, mezizubní kartáčky, ústní vodu a přesto neumíte zabránit jejich barvení. Co mohou lidé s bělejšími zuby dělat jinak? Mohou si například vyplachovat ústa po každém jídle. Zvlášť po jídlech a nápojích, které mají tendenci zabarvovat zuby. Také po kyselých pokrmech. Dejte si však pozor na čištění zubů hned po jídle. Jelikož některá jídla, zejména ta kyselá, změkčují zubní sklovinu, okamžitým zásahem zubního kartáčku můžete nadělat více škody než užitku.

Bělí si zuby?

Lidé s bílými zuby je nemají bílé jen tak od přírody. Tedy ve většině případů. Opravdu totiž existují i ​​tací, kteří ke svému bílému úsměvu ničím extra nepřispěli. Těch je však jen hrstka. Ostatní smrtelníci se jen velmi těžko vyhnou všem faktorům, které barví zuby. Stárnutí a genetické predispozici už vůbec ne. Z toho nám vyplývá, že si možná dávají zuby vybělit. Buď navštěvují zubní ambulanci, nebo si zvolili levnější a pohodlnější verzi a bělí si zuby doma. K tomuto účelu jim pravděpodobně slouží bělící pásky, možná i v kombinaci s bělící zubní pastou. Pokud má váš známý podezřele bílé zuby, zkuste se ho na to zeptat. Vždyť nakonec – pro něj to bude znít jako kompliment a vy se konečně dozvíte odpověď na otázku, proč mají někteří lidé zuby bělejší než jiní.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo