Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Jak odstranit nikotinové skvrny ze zubů

Vedle zdravotních rizik v souvislosti s kouřením se často setkáváme také s estetickými nedostatky. U kuřáků jsou známou záležitostí takzvané „nikotinové skvrny“, které se mohou objevit na zubní sklovině. Ani oni se však nemusí smířit se zažloutlými zuby, protože ke každému problému existuje řešení.

Obsah článku:
Proč se zuby barví?
Jak vybělit zažloutlé zuby u kuřáků?
Zubní pasta
Bělící pásky
Profesionální bělení zubů
Alternativní bělení zubů
Udržení bílých zubů

Proč se zuby barví?

Zuby přicházejí do styku s různými faktory, které mohou mít značný vliv na jejich barvu. Všeobecně známými činiteli jsou například:

  • Kouření
  • Káva
  • Červené víno
  • Čaj
  • Sycené nápoje

Důvodem jsou drobné pigmentové molekuly, které se postupně usazují na zubní sklovině. Dokonce i některé druhy ovoce a koření mají potenciál nechávat zuby zabarvené. Patří sem například:

  • Borůvky
  • Ostružiny
  • Třešně
  • Granátová jablka
  • Rajčata
  • Kari

Může být obtížné vyhnout se všem faktorům. Zvláště pro kuřáky je mimořádně náročné vzdát se toho, co je pro ně možná i způsob, jak uniknout z reality, ať už to jakkoli ovlivňuje jejich zdraví či vzhled. Zaměřme se tedy na možnosti, jak získat zpět svůj zářivý úsměv bez drastických odvykacích kúr.

Jak vybělit zažloutlé zuby u kuřáků?

Zabarvené zuby v důsledku dlouhodobého vlivu nikotinu a dehtu z cigaret mohou mít nádech žluté, případně hnědé barvy. U některých lidí se mohou objevit také skvrny. Naštěstí i v tomto případě mohou zuby opět zazářit. Nakonec, bělení zubů je jednodušší proces než odvykání cigaret.

Zubní pasta

Zubní pasta

Pravidelné čištění zubů může částečně přispět k prevenci zabarvení. Určitě nebude na škodu tuto činnost vykonávat i během dne, například po polední kuřácké přestávce. S odstraněním již vzniklých skvrn mohou pomoci hlavně zubní pasty, které jsou označeny jako bělící. Ty jsou totiž speciálně vyvinuty pro tento účel. Mnohé bělící zubní pasty zároveň chrání před vznikem zubního kazu a posilují oslabenou zubní sklovinu, což jistě ocení i nekuřáci.

Bělící pásky

Bělení zubů doma

Zubní pasta může přinést výsledky, ale lepší efekt mají bělící pásky. Odstraní povrchové zabarvení a skvrny po cigaretách. Účinkují také v hloubce skloviny, díky čemuž se i zesvětlení o několik odstínů může stát realitou. Bezpečnost bělících pásků na zuby je dnes již úplně jinde než byla kdysi, takže si tento požitek může dopřát každý kuřák i nekuřák. Jelikož jejich vývoj šel dopředu, ani bělení citlivých zubů už není tabu. Stačí si ve složení pohledat PAP – Kyselinu ftalimidoperoxykapronovou a citlivost již nebude překážkou. PAP totiž šetří sliznici i zubní sklovinu. (Zdroj) Kromě toho, bělící pásky na citlivé zuby mají příjemnou vůni a chuť, což může skvěle posloužit jako osvěžovač dechu.

Profesionální bělení zubů

Návštěva zubní ambulance také patří k možnostem, jak získat světlejší odstín zubů. Mnohé však odrazuje vysoká cena, která se někde v podvědomí pojí s tímto úkonem. Zubaři či zubní hygienici si zvyknou účtovat vyšší ceny v případě, že se jedná o vyšší stupeň zabarvení, což je pravděpodobný scénář u většiny kuřáků. Konzultaci se zubařem je však třeba zvážit tehdy, pokud se na zubech nacházejí zubní kazy nebo kámen. Tyto stavy mohou bělení komplikovat, proto je jejich odstranění určitě na místě.

Alternativní bělení zubů

Ve snaze ušetřit maximum finančních prostředků mnozí sahají po jedlé sodě, kurkumě, soli či různých ovocných kyselinách. Ano, některé látky možná vybělí zuby, ale zároveň je mohou natrvalo poškodit. Proto tyto metody bělení nedoporučujeme.

Udržení bílých zubů

Výše jsme zmínili, že častější mytí zubů může fungovat jako prevence. To platí i při udržování vybělených zubů. 24 hodin po samotném bělení je však vhodné dodržet i bílou dietu. To znamená, že absence kouření, kávy a výše uvedených potravin může zlepšit efekt bělení zubů a také jej prodloužit.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo