Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Zubní kámen. Jak se tvoří, proč je špatný a jak jej odstranit.

Zubní kámen je jedna z věcí, které již na první pohled negativně ovlivňují vzhled vašich zubů. Kromě toho, že nevypadá dobře, vám ovšem může způsobit řadu dalších problémů. Zapříčiňuje nepříjemný zápach z úst, a dokonce může stát i za zanícením vašich dásní.

Co je zubní kámen a jak se tvoří?

Zubní kámen je tvrdý nános, za jehož vznik je zodpovědné především nedostatečné odstranění zubního plaku. Na plaku se postupně zachycují minerály ze slin, jakými jsou vápník, hořčík a fosfor. Plak tak mineralizuje, a utváří se z něj zmíněný škodlivý zubní kámen. Tento stav na sebe nenechává dlouho čekat, ke své tvorbě potřebuje kámen pouze pár týdnů. Na drsnou strukturu zubního kamene se zubní povlak nabaluje mnohem snáze a rychleji, což podporuje šíření kamene. (Zdroj)

Komplikace s odstraněním povlaku můžou nastat i tehdy, pokud máte sušší sliznici v ústní dutině nebo zuby abnormálně blízko sebe. Tehdy je hygiena složitější, protože povlak se usazuje právě v obtížně dostupných místech. Děti v tomhle ohledu nejsou žádná výjimka. Zubní kámen u dětí může způsobit stejně závažné komplikace jako u dospělého člověka.

5 věcí, které podporují tvorbu zubního kamene:

  1. sacharidy
  2. uhlohydráty
  3. sladkosti
  4. ovoce
  5. slazené nápoje (Zdroj)

Zmíněné potraviny způsobují i ​​zažloutnutí zubů, což také negativně ovlivňuje estetiku vašeho úsměvu.

Jak vypadá zubní kámen?

Zubní kámen má bílou, žlutou, případně až hnědou barvu. Jeho zabarvení se s postupujícím časem dále mění. Čerstvě po vzniku má kámen barvu bílou, navazuje na sebe ovšem další pigmenty. Nepříjemným specifikem kamene je také to, že je tvrdý a je nemožné jej jen tak setřít zubním kartáčkem. Nejčastěji se tvoří poblíž slinných žláz, tedy na dolních předních zubech zevnitř a na horních stoličkách z lícní strany.

Stejně tak může být i v mezizubním prostoru, kde je ovšem obtížnější jej odhalit. Pokud se vám trhá zubní nit či se zachycuje mezi zuby, je pravděpodobné, že se zde nachází zubní kámen. Mezizubní prostor je zvláště náchylný i na tvorbu kazů, protože čištění v těchto místech je často opomíjeno nebo zcela znemožněno kvůli případnému vychýlení zubu nebo jsou-li zuby příliš nahusto. Zubní kaz vzniká také v důsledku nahromadění zubního kamene, takže pokud jej včas neodstraníte, dostaví se i tento nepříjemný důsledek. (Zdroj)

Proč je zubní kámen špatný pro zdraví našich zubů?

Kromě toho, že zubní kámen nevypadá příliš esteticky, má také na samotné zuby velmi špatný vliv. Jelikož se vytváří v okolí dásně, dochází k jejímu postupnému odtlačování. Následkem tohoto procesu se do zubního lůžka dostávají škodlivé bakterie. Nakonec se zub začne uvolňovat a nastává jeho vypadnutí. V lepším případě se vám vytvoří „jen“ zubní kaz,  nejspíše v mezizubním prostoru, kde je v důsledku zubního kamene čištění znemožněno. Nebezpečí zubního kamene je o to větší, že sám o sobě nebolí ani na svou přítomnost nějak dále neupozorňuje. (Zdroj)

Vlivem toxinů v plaku a kameni hrozí zánět dásní, který může velmi snadno přejít až k paradontitidě. Nemluvě o tom, že přes rozšířené cévy v dásni se vám nebezpečné bakterie a toxiny dostávají až do krve a do trávicího traktu, což může zapříčinit i problémy s trávením. (Zdroj

Bakterie jsou také příčinou zápachu z úst, což možná neobtěžuje vás, ale vaše okolí zcela určitě!

Jak se zubního kamene zbavit s pomocí profesionálů?

Zubní kámen je pevně spojen se zubní sklovinou, proto je tak obtížné jeho efektivní odstranění. Zubní kartáček na tento úkol bohužel ani v nejmenším nestačí. Návštěva dentálního hygienika bývá v tomto případě tím nejúčinnějším řešením. Zubní lékař nebo dentální hygienik vám pomocí speciálního ultrazvukového čističe, či jiného nástroje, zubní kámen odstraní a ošetří postižená místa a dásně. Nejde ovšem o zrovna nejlevnější způsob, jak se kamene zbavit. Po odstranění zubního kamene je zvykem zuby ještě pískovat, čímž se odstraní případné zbytky usazenin a pigmentů. Pískování zubní sklovinu zároveň krásně vyhladí. (Zdroj)

Umíme si zubní kámen odstranit i doma?

Domácí odstraňování zubního kamene nedoporučujeme. Jak jsme zmínili výše, k jeho odstranění používají zubní hygienici speciální pomůcky, které jim velmi dobře poslouží, ale v případě neodborné manipulace mohou ošklivě ublížit. Našli jste si prostřednictvím internetu recepty, které vám odstraní zubní kámen? Nepomohou vám! Stejně jako neprofesionální zacházení s různými škrabkami, i některé „babské rady“ mohou být velmi nebezpečné.

Nebezpečné způsoby odstranění zubního kamene:

  • Soda bikarbonu – již po pár použitích vám naruší zubní sklovinu.
  • Manikúrové nůžky či jiné ostré předměty z kovu – hrozí poranění dásně při vysmeknutí, poškození zubní skloviny, v lepším případě zubní kámen maximálně zdrsníte a umožníte dalšímu usazování nečistot.
  • Slupky z ořechů, vajec, křída – opět hrozí poranění dásní.
  • Čistící prostředky na vodní kámen – to je jedna z věcí, která v ústní dutině nemá co dělat. Čistící prostředky jsou agresivní, můžete přijít o své zuby!

Další rady, jak se zbavit zubního kamene. Nejsou až tak nebezpečné, ale nefungují:

  • Sezamová semínka – zubní kámen je tvrdý, žvýkání semínek jeho strukturu nijak nenaruší.
  • Sůl – při kontaktu se slinami se rozpustí a slaná voda vám zubní kámen neodstraní.
  • Aloe Vera – může pomoci při hojení, ale zubní kámen nerozpustí.
  • Kokosový olej – nebělí a neodstraňuje zubní kámen. Je to olej jako každý jiný.

Takže zubní kámen nechte na odborníka, je to nejbezpečnější a nejefektivnější způsob, jak se jej zbavit. (Zdroj)

Kámen a bělení. Jak jsou tyto dvě věci propojeny?

Chcete-li si vybělit zuby, je vhodné, abyste si nejprve odstranili zubní kámen. Při bělení v podstatě netvoří žádnou překážku, ale ubírá na estetice a zhoršuje tak celkový dojem z výsledku bělení. V případě, že si zubní kámen odstraníte po bělení, mohou být patrné rozdíly v odstínu na místech, kde se nacházel. Jelikož je čištění zubního kamene docela náročný proces, svěřte jej do rukou odborníka. To platí i v případě, že máte zubní kaz. Ten je při bělení zubů rovněž nežádoucí.

Kromě zubního kamene a kazu byste se měli zbavit také plaku. To už zvládnete i sami. Jednoduché a efektivní odstranění zubního povlaku a bakterií dosáhnete použitím zubního kartáčku a pasty, nebo pomocí LED lampy, která vám navíc poskytne lepší regeneraci zubů a dásní. Využití LED lampy oceníte i při samotném bělení, neboť zesiluje účinek bělících pásků. Pomocí nich tak bělení zubů můžete provádět také doma, je to velmi jednoduché a podstatně levnější než u zubaře. Stačí dodržet postup a doporučení od výrobce, a poté se již můžete těšit ze zářivě bílého úsměvu.

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo