Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Bělení citlivých zubů a citlivost zubů po bělení

Dva různé případy a jeden společný jmenovatel – citlivost. Pokud trpíte citlivostí zubů, určitě vám nemusíme říkat, co všechno to obnáší. Ale co kdybyste si chtěli vybělit zuby? Jste odepsáni na život se zabarvenými zuby, nebo si můžete bělení dopřát i vy? Pak je zde záležitost citlivosti zubů po bělení, přestože jste nikdy předtím tento stav neznali. Vysvětlíme vám, proč se to děje a jak to vyřešit.

Obsah článku:
Citlivost zubů
Bělení citlivých zubů
Citlivost zubů po bělení
Jak se co nejrychleji zbavit citlivosti po bělení

Citlivost zubů

Zmrzlina

Než začneme, stručně si popíšeme, co to vlastně citlivost zubů je a co je její příčinou. Lidé, kteří toto zažívají denně, by to definovali jako náhlou, ostrou, nesnesitelnou a slzy vyhánějící bolest. Nastává téměř okamžitě po kontaktu zubů se studeným, teplým, sladkým zda kyselým jídlem.

Toto jsou 3 možné příčiny citlivých zubů:

  • Odhalené zubní krčky – vznikají buď postupujícím věkem, nebo jsou následkem onemocnění dásní. Jelikož zubní krčky nemají sklovinu, která by je chránila, jsou citlivější než zbytek zubů.
  • Poškozená zubní sklovina – nejčastější příčinou oslabení skloviny je vytváření příliš silného tlaku zubním kartáčkem. Zvlášť, pokud používáte kartáček s tvrdými štětinami. Na sklovinu mají negativní vliv i kyselá jídla a v tomto případě jde o erozi kyselinami.
  • Poškozený zub – zub se může poškodit například při úrazu. Poškození nemusí být patrné, stačí malá prasklina ve sklovině a citlivost je na světě. Mezi poškození zubů řadíme také zubní kaz. (Zdroj)

Bělení citlivých zubů

Úsměv s bílými zuby

Je to vůbec možné? Odpověď zní – dnes je možné všechno. V minulosti mohli lidé s citlivými zuby o bělení akorát tak snít. Na trh však přišla revoluční účinná látka s názvem PAP – kyselina ftalimidoperoxykapronová. Jedná se o syntetickou překyselinu, která je odvozena od kyseliny kapronové a ftalimidu. Tento aktivátor bělení našel využití při odstraňování skvrn z prádla a také při bělení zubů. Oproti peroxidu má tu výhodu, že nezvyšuje propustnost zubní skloviny (i když peroxid zvyšuje propustnost jen dočasně), takže neodhaluje dentin a je šetrný také ke sliznici ústní dutiny. (Zdroj) To znamená, že je vhodný nejen pro citlivé zuby, ale také pro ty, kteří se obávají citlivosti po bělení. Bělící pásky s touto složkou jsou již dostupné i u nás a těší se velké oblibě.

Citlivost zubů po bělení

I během bělící kúry se můžete setkat s citlivostí zubů. Obvykle nastává, pokud máte odhalené zubní krčky nebo poškozenou zubní sklovinu, přestože s citlivostí jste před bělením neměli problémy. Dobrou zprávou je, že citlivost během bělení, nebo po něm, je jen mírná a dočasná. Obvykle není nutné tento stav řešit. Ustupující dásně však nejvíce zvyšují pravděpodobnost citlivosti, což potvrdila i klinická studie výskytu citlivosti zubů po domácím bělení. (Zdroj) Proto, pokud máte podezření, že vaše dásně nejsou v pořádku, raději zvolte šetrnější způsob bělení pomocí výše zmíněné účinné látky. Nemusíte se bát ani nízkého efektu bělení, protože bělící pásky s obsahem PAP přinesou výsledek již po prvním použití. (Zdroj) Léčba onemocnění dásní je také na místě, zvláště pokud vám citlivost znepříjemňuje každodenní život.

Ale i zdravé zuby a dásně mohou po bělení vykazovat známky citlivosti, použijete-li bělící pásky s obsahem peroxidu. Tento jev je ovšem přirozený a velmi běžný. Obvykle odezní do pár dní a nenese s sebou žádné následky.

Jak se co nejrychleji zbavit citlivosti po bělení

Citron

Tyto kroky vám pomohou snížit intenzitu citlivosti po bělení a zkrátit její trvání:

  • Přibližně 48 hodin se vyhýbejte teplým a studeným jídlům a nápojům.
  • Nekonzumujte kyselá jídla a nápoje.
  • Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu.
  • Dejte přednost zubnímu kartáčku s jemnými štětinami.
  • Nápoje pijte pomocí brčka.
  • Použijte desenzibilační gel, nebo zubní pastu (doporučuje se používat i před bělením).

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo