Doprava Doprava zdarma od 1240 Kč | Doručení do 2 dnů
Barevnými zuby neoslníš

Jak si správně čistit zuby a proč je to důležité

Čištění zubů. Každodenní činnost, která je rutinou každého z nás. Alespoň by měla být. I když dentální hygienu dodržujete každý den, zamysleli jste se někdy nad tím, jestli to děláte správně? Víte, jak často je třeba mýt si zuby? A co vaše děti? Tento článek vám pomůže lépe porozumět technikám čištění zubů a možná se vyhnete častým návštěvám zubaře.

Mytí zubů není třeba zanedbávat!

Určitě to znáte. Přijedete z práce ve večerních hodinách a vaše postel je to jediné, na co dokážete myslet. To je v pořádku, spánek je přece důležitý. Zejména, pokud na vás čeká následující den plný dalších povinností. No nezapomněli jste na něco? Přesně tak, umýt si zuby! I když jste jakkoli vyčerpáni z celého dne, k čištění zubů byste neměli zanevřít. Vždyť vaše zuby jsou stejně unavené, jako vy. Během dne jste si jistě dopřáli vydatný oběd a po něm kávu, k ní možná i něco sladkého. A vaše zuby si tohle všechno pamatují! Vytváří se na nich povlak, který je plný bakterií a věřte, že kdyby je bylo vidět pouhým okem, nenechali byste je ve svých ústech až do rána. Ranní mytí zubů je ovšem stejně důležité, jako to večerní. Během noci se totiž v dutině ústní také množí bakterie ak zubnímu kazu máte už jen krůček. (Zdroj)

Dalším nepříjemným důsledkem zanedbávání dentální hygieny jsou žluté či zabarvené zuby. Nejznámějšími a nejčastějšími příčinami takového stavu bývá kouření, pití kávy či červeného vína.

Naštěstí existují 2 způsoby, jak se zbavit žlutých zubů:

  1. Bělící zubní pasta
  2. Bělící pásky

Už dávno neplatí, že kvalitní bělení zubů vám udělá pouze zubař. Pomocí bělících pásků to hravě zvládnete i doma.

Jak často je třeba mýt si zuby?

Tuto otázku jste si již jistě položili. Tak jak to tedy je? Kolikrát denně bychom si měli čistit zuby? Stačí ráno a večer, nebo po každém jídle? Odpovědí je alespoň dvakrát denně. Částice „alespoň“ je v tomto případě důležitá. V podstatě je jedno, kolikrát denně se této činnosti věnujete. Základem je, abyste ji prováděli alespoň dvakrát denně, respektive ráno a večer. Pokud se vaše strava skládá převážně ze sacharidů či cukrů, doporučujeme čistit zuby i častěji, neboť takové potraviny mají tendenci způsobovat zubní kaz.

Pozor však na správné načasování! Pokud si zvyknete mýt zuby po snídani, měli byste počkat alespoň hodinu. Předejdete tak poškození struktury zubů. Zvlášť, pokud jste si připravili ovocnou snídani. Po konzumaci jídla je zubní sklovina měkká a tehdy byste si čištěním spíše uškodili, než pomohli. (Zdroj) Při čase ještě zůstaneme a připomeneme vám, že mytí zubů by mělo trvat minimálně 2 minuty.

Správná technika čištění je základ

Teď už víme, proč bychom si měli mýt zuby a také jak často. Pojďme si říci také to, jak to dělat správně. Můžete si čistit zuby i 4 krát denně, ale pokud to děláte špatně, je to zbytečné a neefektivní.

5 technik čištění zubů:

  1. Technika podle Foneho – zvykne se používat při čištění dětského chrupu. Spočívá v krouživých pohybech zubním kartáčkem, přičemž čistíme horní a spodní řadu zubů současně. Potom přejdeme na vnitřní plochu zubů a nakonec i žvýkací plochy.
  2. Vertikální kombinovaná technika – základem této techniky je sklon zubního kartáčku pod úhlem 45°. Vertikálními pohyby stíráme zuby směrem od dásní ke hrotu. Žvýkací plochy následně čistíme horizontálními pohyby.
  3. Stillmanova technika – podobný princip, jako u vertikální kombinované techniky, ledaže tentokrát při vertikálních pohybech mírně vibrujeme kartáčkem. Žvýkací plochy opět čistíme horizontálně.
  4. Bassova technika – tato technika je nejpoužívanější a nejvhodnější pro každého. Hlavu kartáčku přiložíme k okraji dásně. Znovu uděláme 45° sklon. Konce štětin by měly pronikat až do dásňového žlábku, kde se nejčastěji shromažďuje povlak. Lehkými krouživými pohyby a jemným tlakem dosáhneme účinnosti čištění.
  5. Cirkulární technika – kombinace horizontálních a krouživých pohybů. (Zdroj), (Zdroj)

Nesmíme zapomínat ani na mezizubní prostory. Tam se povlak vytvoří velmi jednoduše a pokud jej odtud nedostaneme, riskujeme zubní kaz. K čištění mezizubních prostor se používají mezizubní kartáčky nebo dentální nit. Nejvhodnější je však kombinace těchto dvou pomůcek.

Péče o chrup můžete doplnit i jednosvazkovým zubním kartáčkem, který oceníte zejména u vyčnívajících zubů či hůře dostupných místech ústní dutiny.

Čisté zuby vypadají dobře, ale bílé zuby ještě víc. Obyčejnou zubní pastu můžete nahradit bělící pastou a zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Jak to dělat se sonickým kartáčkem?

Technologie postupují a usnadňují nám každodenní život. Výjimkou není ani oblast péče o zuby. Časy klasických zubních kartáčků jsou už dávno pryč a stále častěji lidé využívají elektrické nebo sonické zubní kartáčky. Není pochyb, že čištění takovým kartáčkem je efektivnější a jednodušší. Sonické zubní kartáčky jsou v porovnání s rotačními mnohem šetrnější k zubům a dásním, takže se budeme věnovat právě jim. Navíc sonická technologie promíchává sliny, vodu a zubní pastu a vhání je do mezizubních prostor. Použití takového zubního kartáčku je snadné.

Jak si tedy správně čistit zuby sonickým kartáčkem? Zde také platí pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jedním z nich je tlak. Zatímco na obyčejný kartáček musíte vyvíjet mírný tlak, abyste dosáhli efektivního čištění, při sonickém kartáčku to neplatí. Právě naopak, tlakem přestane kmitat. Z toho vyplývá právě šetrnost čištění. (Zdroj)

Samotný postup čištění sonickým kartáčkem se nijak neliší od výše zmíněných metod. Za zmínku však stojí malá řada. Kartáček zapněte tehdy, máte-li jej již v ústech. Jinak by kmitání sonického kartáčku mohlo způsobit znečištění vaší koupelny zubní pastou.

Je třeba vytvořit si rutinu

Jak už víme, mytí zubů je důležitá činnost. Ještě důležitější je, abychom to prováděli správně. Co bychom mohli ještě zdokonalit? Pravidelnost. Pokud jste si dosud z nějakého důvodu nemyli zuby pravidelně, tedy alespoň dvakrát denně, je načase změnit to. Ať už zapomínáte, nebo se vám prostě nechce, zkuste se nějak motivovat. Pocit špinavých a drsných zubů přece není nic příjemného. Při představě, jak to ve vašich ústech „žije“, už určitě nezapomenete použít zubní kartáček. Čisté zuby jsou zdravé, a jsou-li zuby zdravé, je zdravé i celé tělo. Možná by vám mohla pomoci i vzpomínka na poslední účet od zubaře.

Jak naučit děti mýt si zuby?

My dospělí už víme, že mytí zubů patří mezi každodenní povinnosti. Také už víme, kdy, jak často a jak dlouho si máme mýt zuby. Naučili jsme se také to, jak to dělat správně. Co ale naše děti? Ty přece nevědí, jak je to důležité. Stejně jako se učí dělat první kroky, říkat první slova, tak se musí naučit i čistit si zuby. Měla by to samozřejmost, jakož i chůze a mluvení.

6 tipů, jak naučit děti mýt si zuby:

  1. U dětí máme tu výhodu, že je můžeme učit mýt zuby už od batolete. Všechno je jen o zvyku. Pokud si dítě od útlého věku zvykne na cizí předmět v ústech v pravidelných intervalech, později nebudete mít problém s mytím prvních zoubků.
  2. Pokud jste takové vytvoření návyku prošvihli, nezoufejte. Stále máte šanci proměnit ranní a večerní boj na zábavnou hru. Na trhu najdete spoustu dětských zubních kartáčků. Jejich předností je barevnost. Dovolte dítěti, aby si vybralo tu, která se mu líbí. Dětské kartáčky mají zpravidla jemné štětinky a jsou vyvinuty pro dětský chrup svojí velikostí a tvarem rukojeti.
  3. Jako skvělá motivace poslouží například i přesýpací hodiny, aby si dítě samé umělo sledovat čas.
  4. Dobrou pomůckou mohou být různé písničky, pohádky či básničky o mytí zoubků. Fantazii se meze nekladou.
  5. Pokud nezabere ani to, opět nás zachrání technologie. Dětský elektrický zubní kartáček určitě neodmítne ani to nejtvrdohlavější dítě. Bonusem jsou různé mobilní aplikace či možnost nastavení režimu.
  6. V každém případě platí, že dítě kopíruje své rodiče. Pokud vidí, že si pečlivě myjete zuby dvakrát denně, věřte, že dítě bude také. Nakonec to bude mnohem jednodušší než se zdá. Stačí jít příkladem. (Zdroj)

Levné a profesionální bělení doma?

25x účinnější než bělící zubní pasty

Zjistit více
Logo